Kedvenc helyek

Cadik: Basic

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (7)
(All Soundz / Deep Distribution)

Ezzel a lemezzel lezajlottak a nagy összegzések az All Soundz kiadó háza táján. Előbb 2007 végén a Membran foglalta össze tízéves termését a Closed című dupla lemezen, most pedig a csapat legismertebb tagja, Séfel Pál, azaz DJ Cadik állt elő a két-három éve készülő első szólóalbumával. A heti rendszerességgel tömegeket táncoltató Rewind-rezidens ezen a korongon kevésbé ismert oldalát csillantja meg, az elejétől a végéig belassult tempóval operál, sötét hangulatú absztrakt hiphopot terít elég meggyőző módon, jeles hazai és külföldi vendéghangokkal.
A hangzás teljesen nemzetközi, a dobok, a basszusok iszonyú precízek, a háttérben rengeteg kis zaj, zörej, minta és rövidke scratch színesíti a hangképet, a vendégek sora pedig bármelyik külföldi underground hiphop lemezen feltűnést keltene. A projektbe olyan arcok szálltak be hevesen budapestezve, mint a detroiti Slum Village repperei, Phat Kat és Elzhi, valamint földijeik, Invincible, Finale és One Be Lo – mindegyikük kapott egy-egy megtölteni való instrumentált a 14 tétel közül. A Basics című számban a kaliforniai Medaphoar, a Stones Throw label meghatározó arca tolja, míg a lemez egyik húzódalában, a Hard Timesban Blu hallható, aki olyan kiadóknál tette már le névjegyét, mint a Sound In Color, a Tres vagy a Compost. A nemzetközi sztárgárda mellett a régi barátok is jelen vannak: a Big Mountainben Sena és Dizko Stu duettezik, a rewindos munkatárs Zeek két számban is felbukkan, aztán a rövid, éteri Zoska Beatben Judie Jay oldja kicsit a feszültséget, amit a zárószám (Egy személyes egyszemélyes) borzongató szintihangjai azonnal visszaállítanak minimum a korábbi szintre.
 
A Basic egységesebb, átgondoltabb és jóval rövidebb, mint a Closed volt, így könnyebb többször végighallgatni, ízlelgetni és könnyebb megszeretni is. Annyi biztos, hogy Cadiknak ezen főhajtása a hiphop előtt unikum a magyar lemezpiacon. 
 
Suefo
2009.01.29
|


Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.