Oly sokáig szerettelek

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (19)
Nem annyira köztudott, de Kristin Scott Thomas majdnem olyan jól beszél franciául, mint angolul, ezért mindig külön öröm számára, ha francia nyelven forgathat - ezúttal ráadásul egy abszolút (és igen hálás) főszerep jutott neki.
Az elsőfilmes Philippe Claudel filmjében a színésznő Juliette-et alakítja, aki 15 évig tartó börtönbüntetése után húga és családja körében próbál visszatalálni az életbe. A csendes, visszahúzódó nőről igen nehéz elhinni, hogy súlyos bűncselekményt követett el, pedig (ahogy azt a film egyik mellékalakja találóan megállapítja) ha ilyen sokáig ült, akkor valami borzalmasat kellett tennie - hogy pontosan mit, az csak félóra után derül ki, de ezzel kapcsolatban a film egészen a legvégéig tartogat meglepetéseket.
 
A nő szabadulását követően természetesen nemcsak a szűk családdal kerül kapcsolatba, hanem szociális munkásokkal, nevelőtisztekkel, barátokkal, ismerősökkel, a forgatókönyv pedig igen lelkiismeretesen kidolgoz minden egyes figurát, és szinte (szociál)pszichológiai pontossággal ábrázolja viszonyukat és viszonyulásukat Juliette-hez. Nagyon fontos ezenkívül ezeknek a kapcsolatoknak a megváltozása is, hiszen érdekes módon - habár elvileg a bűnt elkövetett főhősnő az, akinek jellemén változtatni akartak és akarnak - Juliette mindvégig változatlan, és a körülötte lévők mennek keresztül fejlődésen. 
 
Ennek köszönhetően Claudel filmje nemcsak érzékeny jellemrajz, de sokat mond az emberek közötti kommunikációról és interakciókról is - és mindezt nagyon szépen teszi. 
 
fürkész
2009.04.17
|
Il y a longtemps que je t'aime
francia-német filmdráma, 117 perc, 2008
Tizenöt évnyi börtön után Juliette visszatér a szabad világba, és megpróbál beilleszkedni húga családjába. Vérbeli francia dráma.
Bemutató: 2009. április 23.
(15 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
Van ma Margó Irodalmi Fesztivál, latin-amerikai dokufeszt, terézvárosi búcsú, kürtőskalács fesztivál, ezernyi program, de van egy, ami mindenkinek szól: az önkormányzati választások! Fotó: @fortepan #szavazas #szavazz #onkormanyzativalasztasok #programajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.