Che - Az argentin

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (13)
Mielőtt arcképe polók millióin vált volna a globalizált fogyasztói társadalom divatcikkévé, Che Guevara trópusi bozóttúrákon öregbítette hírnevét.
 Steven Soderbergh változatos életművéből, amely a sztárparádés sikerfilmektől (Ocean’s-trilógia) a merész kísérletezésig terjed (szex, hazugság, videó), leginkább a Traffic - Latin-Amerikával, nyomorral és fegyverekkel teli - világa emlékeztet legújabb monstre vállalkozására, amely két darab két órát meghaladó hosszúságú filmben regéli el Ernesto „Che” Guevara történetét. Míg a második rész az elbukott bolíviai kísérletet követi nyomon, a most bemutatott első rész a győzelemmel végződő kubai akcióról szól, amelynek során Fidel Castro irányítása alatt, de önálló katonai egységet vezetve sikerült megdöntenie az Egyesült Államok érdekeit kiszolgáló Battista-rezsimet.
 
Soderbergh spanyol nyelven beszélő produkciója nem kínál látványos történelmi freskót, sem átfogó karakterrajzot az emberről - akiért lehet rajongani, mert karizmatikus vezér volt, és lehet utálni, mert ugyanakkor kíméletlen hóhér is volt. A Guevara naplójegyzetei nyomán írt filmben a kubai hadjárat eseményei hétköznapi hitelességgel és egyhangúsággal elevenednek meg, ahol minden akciójelenetre jut egy parasztdráma plusz húsz perc halk dzsungeljárás. A címszerepben Benicio del Toro hasonlóképp nem politikai agitációt folytat, hanem egy olyan emberi tartást jelenít meg, amely valami mély belső meggyőződésre támaszkodva képes végignyomni a forradalmat a szigetországon legyőzve a szembenálló túlerőt és saját embereinek korlátoltságát. 
 
nelson
2009.05.28
|
Che: Part One
amerikai filmdráma, 126 perc, 2008
Soderbergh kétrészes eposzának első fele Fidel Castro harcostársának a kubai forradalom alatti harcát beszéli el, a megpróbáltatásoktól a megdicsőülésig.
Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2009. június 4.
(9 kép)


Film premierek

Bajnokok

spanyol vígdráma, 124 perc, 2018

Annabelle 3.

amerikai horror, 106 perc, 2019

Yesterday

angol musical, 116 perc, 2019
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
H
24
K
25
Sze
26
18:05
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:30
Karate kölyök
amerikai családi film, 1984
18:30
Scooby-Doo! Abrakadabra
amerikai animációs film, 2010
18:30
Kate és Leopold
amerikai romantikus film, 2001
18:45
A Riviéra vadorzói
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.