Nicolas Cage - „Megváltozott a fontossági sorrend” - interjú

Bár sok őrültségben benne volt már életében, Nicolas Cage egy dolgot soha többé nem tesz: nem vezet Angliában, amit a A nemzet aranya második részének forgatása alatt volt kénytelen bevállalni. Francis Ford Coppola unokaöccsét Indiana Jones újgenerációs változatáról, Ben Gates-ről kérdeztük, akinek nagyon szeret a bőrébe bújni, és arról, hogy miért vette meg a Faber Castell család kastélyát Németországban. A nemzet aranya - Titkok könyve május 31-én debütál a HBO-on.
- Nick, úgy tűnik, életed egyik legjobb időszakát éled. Tényleg minden ennyire összejött most?
 
- Az életem nagyon nagy részét töltöttem úgy, hogy nem igazán éreztem magam boldognak vagy kiegyensúlyozottnak. Nehéz beszélni arról, hogy miközben szakmailag nagyon jól alakulnak a dolgaim, a magánéletem nem tölt el ugyanakkora elégedettséggel. De Alice-ben megtaláltam azt a nőt, aki képes volt megváltoztatni és rávenni arra, hogy tisztábban lássam a dolgokat. Annyira laza volt, hogy rádöbbentett arra, milyen nevetséges is az életem. Nem összpontosítottam a valódi és fontos dolgokra. Teljesen magával ragadott a celebrity-életérzés és hogy valamiféle pozíciót jelöljek ki magamnak. Ma már eszembe sem jut aggódni ilyen abszurd dolgokon. A családom jelent számomra mindent: Alice, a fiunk, Kal-el és az idősebb fiam, Weston. Ők az életem. 
 
- Ez milyen érzés? 
 
- Nagyon nagyon jó. Megváltozott a fontossági sorrend. Már nem motorozok és száguldozok nevetséges sebességgel. Teljesen a családomnak szentelem az életem, otthon vagyok velük. Soha nem tapasztaltam még ilyen örömöt, mint most. Még akkor is, amikor pelenkát cserélek! Olyan időszakát élem most az életemnek, amikor nem vágyom igazán semmire, és ez nagyon jól esik. De ennél többet már babonából sem mondok. 
 
- Közel áll egymáshoz a két fiú? 
 
- Igen, a legnagyobb boldogsággal az tölt el, ha láthatom Kal-Elt Weston karjaiban. Ők az én valódi kincseim, úgyhogy tényleg semmi okom nem lehet panaszra 
 
- Milyen hatással volt rád Kal-el születése? 
 
- Felébresztett! Egy új kezdetet jelentett, abban az értelemben, hogy ezt az alkalmat arra használtam, hogy megváltoztassam az életem. Törekedtem arra, hogy jobb emberré váljak. Néha kell egy ilyen esemény ahhoz, hogy újragondold az életed. A folyamat valójában már akkor elkezdődött, amikor Alice-szel találkoztam, mert segített azzá válnom, aki mindig szerettem volna lenni, ha ez a sok szar nem jön közbe. Most többet olvasok, mint valaha, nem vagyok feszült azért, mert apám akkora tudós (Cage apja, Francis Ford Coppola testvére, korábban a San Franciscó-i Egyetem angol tanszékének dékánja volt - a szerk.). Élvezem, hogy filozófiával és mítoszokkal foglalkozom. 
 
- A szellemlovas forgatására fantasztikus formába hoztad magad. Még mindig ilyen intenzíven edzel?  
 
- Nem vagyok annyira jó formában, mint akkor, de még mindig sokat futok és próbálok egy nagyon egészséges étrendet tartani sok hallal, zöldségekkel és a vörösbort kivéve nulla alkohollal. De egy biztos: sokkal jobb formában vagyok most, mint tíz évvel ezelőtt. 
 
- Beszéljünk A nemzet aranyáról. Eddig még soha nem forgattál egyetlen folytatást sem. Miért akartál újra Ben Gates bőrébe bújni? 
 
- Azt hiszem, A nemzet aranya-filmek koncepciója egyedülálló, mert egy nagyon vidám egyvelege a történelemnek és a látványnak. Lehetőségünk van a történelemben vájkálni és nagyon sok fiatal érdeklődését felkelteni a múlt és Ben Gates kalandjai iránt. A film gyakorlatilag mindannyiunkat hullámvasútra ültet, olyan, mintha újra gyerekek lennénk, ráadásul még egy kicsit a történelemről is tanulunk, ami mindig jó. 
 
- Szemben az első résszel, ami kizárólag az Egyesült Államokban játszódott, A Titkok könyvében Európába is átruccantok... 
 
- Igen, itt már inkább A nemzetek aranyáról van szó, abban az értelemben, hogy Londonban és Párizsban próbáljuk kideríteni azt, hogy Viktória királynő hogyan kapcsolódott a délhez és az itt termelt gyapothoz. Ez csupa olyan dolog, amiről szinte semmit sem tudtam. Kifejezetten szeretném tovább erősíteni A nemzet aranya-filmek nemzetköziségét és olyan részeket forgatni, amelyek Európában, Ázsiában, Afrikában is játszódnak. Nagyon jó lenne, ha lenne folytatás, és ki tudnánk terjeszteni a kalandok spektrumát. Minél több embert üdvözölhetünk a klubban, annál boldogabb lesz mindenki. 
 
- Harrison Ford nemrég bújt negyedszerre Indiana Jones bőrébe. Szerinted szép lassan átveszed tőle a gyeplőt?  
 
- Nagyon sok hely van a kalandfilmek számára. Szeretem Ben Gates karakterét, mert olyan, mintha a történelem detektíve lenne. Ráadásul a kincsvadászok olyan különös fajtája, akit csak a rejtély megoldása érdekel, a kincsből való profitálás nem. Számomra Ben egy modern hős. A társadalom pedig rajong a mítoszokért és kalandokért, olyan gyors tempóban élünk, hogy elfelejtjük, mitől és hogyan is lett ilyen a világ, amire jó emlékeztetni az embereket. 
 
- Ha már a mítoszoknál tartunk, tényleg vettél egy német kastélyt? 
 
- Igen, varázslatos élmény volt. A születésnapom alkalmából egy látogatással akartam meglepni magam a németországi Görlitz városába. Mindig is érdekelt egy német filozófus, Jacob Boehme munkássága, ne kérdezd miért, de mindenképpen látnom kellett, hol élt. Úgy hogy Görlitz környékén autóztunk a feleségemmel egy erdőn át, havazott, közben Bach-ot hallgattunk, és egyszer csak megláttunk egy kis kastélyt egy domb tetején. Lenyűgözőnek találtam és néhány héttel később felhívtam egy ingatlanügynököt, hogy járjon utána, eladó-e. Kiderült, hogy igen. 
 
- Ezzel egy álmod vált valóra? 
 
- Mindig is rajongtam a fantasy-ért és a tündérmesékért, különösen a Grimm-történetekért. De képzelheted, mennyien akarnak megvenni egy német erdő közepén álló düledező kastélyt. Viszont annyira gyönyörű volt a távolból, hogy mindenképpen látnom kellett, mit lehetne kezdeni vele. Azt azért hangsúlyoznám, hogy nem egy gigantikus helyről van szó, ahhoz képest, hogy az emberek mit képzelnek el a kastély szó hallatán, elég kicsi. És egyáltalán nem volt irgalmatlanul drága. Persze teljesen fel kell újítani, ez lesz a dolog költséges része, de van saját bástyája és kútja, ami szerintem elég izgalmas. (nevet) 
 
- Sok időt szeretnél itt tölteni? 
 
- Minden évben néhány hónapot, hogy közel legyek a természethez, és edzésben tartsam a képzelőerőmet. A családomat is viszem, és remélem Wes-t is inspirálni fogja a hely a zeneszerzésben. Őt a zene és az írás érdekli, csináltunk együtt egy képregényt és nagy szerepe volt a munka kreatív részében. Nem igazán ragad le a materiális dolgoknál. 
 
2009.05.29
|


Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
19:30
A védelmező 2
amerikai akciófilm, 2018
19:30
Egy tiszta nő
angol tévéfilmsorozat, 4. rész, 2008
19:50
Sámson
amerikai-dél-afrikai filmdráma, 2018
19:50
Non-stop
amerikai-francia-angol akciófilm, 2014
20:00
Pókember - Irány a Pókverzum
amerikai animációs film, 2018
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
19:24
A város hősei
I. évad, 20. rész
19:30
Én kicsi pónim: Varázslatos barátság
VII. évad, 23. rész: Titkok és piték
19:30
Bűbájtábor
2018, I. évad, 27. rész: A különös tábortűz
19:30
Ben 10
2017, I. évad, 123. rész: Gőzzel és erővel
19:35
A Thunderman család
III. évad, 304. rész: A színfalak mögött
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.