Sóhajok

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (2)
Dario Argento olasz horrormágus Alfred Hitchock-követőként olyan giallókkal indult, mint például a Profondo rosso (Mélyvörös). Három Anya-trilógiájának (Sóhajok, Inferno, Könnyek anyja) 1977-es nyitódarabja sokak szerint az év egyik legfontosabb DVD-megjelenése – még akkor is, ha a Sóhajok nagyvásznon nézve lenne igazán élvezhető.
Habár épp a Sóhajok jelenti Argento belépőjét a természetfeletti horrorok alműfajába, Hitchcock hatása még mindig erőteljesen érezhető rajta (főleg a Psycho idéződik meg: lásd a fürdőszobában történő gyilkosságot – méghozzá kaszabolást – vagy a lefolyóban körkörösen mozgó folyadék képét). Mesterétől eltérően azonban a rendező a suspense helyett itt már egyértelműen a sokkhatásra épít, amit rendkívül erős képi és hanghatásokkal támogat meg. 
 
A freiburgi balettintézetbe érkező amerikai táncoslány hátborzongató felfedezéséről mesélő filmben igen meghatározó, intenzív, sőt határozottan agresszív a zene, zajok, zörejek jelenléte: a Goblin által szolgáltatott fenyegető, felzaklató progresszív rock végig, szinte megállás nélkül szól, amit félelmetes sóhajok, suttogások és sikolyok egészítenek ki. 
 
A Sóhajokban megjelenő hatalmas, fenyegető házak, épületek szinte a német expresszionizmust idézően kelnek életre, a látványt pedig az élénk színek, formák, minták és geometrikus alakzatok határozzák meg (sőt mintha a sok bestiális, gyakran furmányosan megtervezett haláleset is csak egy lenne ezen díszítő elemek közül). Argento olyan erős, teli színeket használ, mintha csak egy óvodás rajza elevenedne meg. Ettől a mesterséges, stilizált színhasználattól (az alkotó a szivárvány szinte minden színét beveti a mélyvöröstől a kísérteties kéken át a sárgáig és telizöldig, a „vak ember az éjszakában” jelenete pedig olyan, mintha fekete-fehér lenne) a film egész világa valószínűtlenné, (rém)álomszerűvé válik. 
 
Aki nem mozog ismerősen a korabeli olasz horrorok és/vagy Dario Argento világában, annak elsőre talán szokatlan lehet, hogy a Sóhajoknak kifejezetten szakadozó, töredezett a cselekménye: a film nem koherens jelenetek, inkább nyomasztó szekvenciák sorozata. A cselekmény nem annyira halad előre, inkább szinte egyhelyben topog (nagyon kevés a valódi történés, a sztorit teljes egészében lefedi a DVD-borítón olvasható néhány sor) – szertartásszerű, impozánsan levezényelt, különálló jeleneteket látunk, melyek ugyan nemigen (vagy csak alig-alig) viszik előre a cselekményt, viszont önmagukban is abszolút megállják a helyüket (lenyűgöző képi és hangvilágukkal akár külön kisfilmekként is értékelhetők). Ez, illetve a zene és a színek fentebb jellemzett használata pedig egy bizarr rítushoz hasonlóvá teszi az egész filmet. 
 
Teljesen felesleges azonban éppen a narratívába belekötni Argento művében, hiszen jelentősége eltörpül a film többi összetevője mellett. A Sóhajok titka, hogy alkotója végig olyan motívumokkal dolgozik, amikkel zsigeri hatást ér el – legyen az zsigeri undor, mint a féreginvázió vagy a denevértámadás esetében, zsigeri félelem, mint a Goblin zenéje által kiváltott érzelem vagy az az elemi hatás, amit a brutális színek és formák váltanak ki az alkotás lenyűgözött, elvarázsolt (vagy sokkal inkább megigézett) nézőjéből. 7/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol sztereó hang, magyar felirat. Extraként DVD-ajánlók, köztük például a Könnyek anyjáé. 3/10 
 
Suspiria, 1977 * 98 perc * Best Hollywood * (18) 
 
 
fürkész
2009.09.06
|


Film premierek

Milliárdos fiúk klubja

amerikai életrajzi dráma, 108 perc, 2018

McQueen

angol dokumentumfilm, 111 perc, 2018

Aquaman

amerikai-ausztrál fantasy, 143 perc, 2018

Álommeló

amerikai romantikus vígjáték, 103 perc, 2018

Pókember – Irány a Pókverzum

amerikai animációs film, 117 perc, 2018
Játék
A Dés. Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, nagy slágerek és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. De az utóbbi években történt valami, kilépett a nyilvánosság elé a saját magának írt dalaival...
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
18:50
Beugratás
amerikai vígjáték, 2006
18:50
A vörös bolygó
amerikai-ausztrál sci-fi, 2000
19:00
A spártai
amerikai-német akciófilm, 2004
19:10
19:20
Hangyaboy 2.
dán-német családi vígjáték, 2014
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.