Letöltésben is a Star Trek a király

Az új Star Trek-mozi bizonyult idén az illegális letöltési listák éllovasának: több mint 10 millió alkalommal töltötték le az interneten. A sorrendet nemrégiben egy kifejezetten a fájlmegosztást monitorozó blog hozta nyilvánosságra.
A 2009-es évben a „filmkalózok” által leginkább kedvelt további alkotások közé olyan művek kerültek még be, mint a Transformers-folytatás a második helyen, Guy Ritchie bronzérmes Spílere, továbbá a Másnaposok című népszerű legénybúcsús vígjáték és az Alkonyat, mely filmeknek a negyedik, illetve az ötödik helyezést sikerült kivívniuk. 
 
A TorrentFreak által létrehozott lista azon a mérésen alapul, melynek során a blog munkatársai a BitTorrent fájlmegosztó szoftver alkalmazásával történő, úgynevezett „peer-to-peer” módszert használók számát és letöltéseit vizsgálták. Jelenleg a BitTorrent az egyik legnépszerűbb eljárás a nagyméretű fájlok interneten történő átvitelére. 
 
Az illegális letöltések TOP10-es listájának második felében olyan alkotásokat találunk, mint a District 9 (6. hely), a Harry Potter és a Félvér Herceg (7.), A dolgok állása (8.), az X-Men kezdetek: Farkas (9.) és a Képlet (10.). Érdekes módon az X-Men-spin-offot csak – legalábbis a lista élén található filmekhez képest – viszonylag kevesen, alig valamivel több mint 700 ezren töltötték le, pedig ehhez az alkotáshoz kapcsolódott az idei év legnagyobb vonatkozó botránya: a Farkas kalózmásolata ugyanis már a hivatalos bemutató előtt felkerült a netre, ahol a felhasználók rögtön rávetették magukat (két nap alatt több mint 75 ezren töltötték le). 
 
Mindezek ellenére – legalábbis a felmérés alapján – úgy tűnik azonban, hogy nem az illegális letöltések veszélyeztetik leginkább és okozzák elsősorban a moziipar jelenleg tapasztalható hanyatlását, hiszen a lista élén egytől egyig olyan filmeket találunk, melyek a hivatalos moziforgalmazásban is nagyot szóltak: esetenként rekordokat döntöttek vagy több hétig tanyáztak a jegybevételi toplisták első helyén. Ez egybecseng egyébként a TorrentFreak tavalyi felmérésének eredményeivel is: akkor valamivel több mint 7 millió letöltéssel A sötét lovag lett a „nyertes”. 
 
 
bbc.co.uk
2009.12.24
|


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Filmek a TV-ben
18:15
A skarlát betű
amerikai romantikus filmdráma, 1995
18:25
Bekerítve
spanyol háborús film, 2017 (feliratos)
18:35
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:40
A kezdő
amerikai vígjáték, 2015
18:50
Törésvonal
amerikai katasztrófafilm, 2015
Magic Sword: idahoi synthwave a Dürer Kertben ma este. @magicswordmusic @a38ship @durer_kert #synthwave #magicswordmusic #magicsword #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.