Magyar népmesék válogatás: Az elátkozott kastély

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (2)
A trillázó kismadár visszatér: tizenegy népmese, köztük hét jól ismert és négy vadonatúj található a Magyar népmesék-sorozat legújabb válogatásában. A csillagszemű juhász, Kacor király, Fából faragott Péter és még sok minden más.
A jól ismert kedves főcím az ágmotívumokkal, a trillázó kismadárral és a Kaláka zenéjével tehát a régi, ahogy szívet melengetően ismerős a mesélő, Szabó Gyula ízes hangja is; talán csak annyi változott, hogy a 2000-es években készült epizódok képileg valamivel frissebbek, élénkebbek, mint a korábbiak. 
 
Az összeválogatott népmesék közt vannak olyan régi klasszikusok, mint A csillagszemű juhász, A mindent járó malmocska vagy a Kacor király, az előző, 2007-es válogatásból pedig a Fából faragott Péter „Pinokkió”-meséje került fel a korongra, míg a korábbi, 2003-ban kiadottról A kékfestőinas és Az aranyszőrű bárány (utóbbinak kicsit csalóka a címe, hiszen biztos sokunknak ugrik be róla a Mátyás király-féle Aranyszőrű bárány, de ez bizony nem az: helyette inkább amolyan tréfás mese egymáshoz ragadt, táncoló aranyszőrű bárányról, leányról, péklapátról, sütőasszonyról stb.). 
 
Ami pedig a legújabb, 2009-ben készült részeket illeti: Az aranybornyú szokatlan, a görög mitológiabeli trójai falovat idéző megoldásával hívja fel magára a figyelmet, a Marci és az elátkozott királylány pedig lenyűgözően abszurd fordulataival és apróságaival (a legkisebb szegénylegény egy békához szegődik el dolgozni, és van, hogy a megállapodást szentesítendő egymás tenyerébe csapnak). De vannak a többitől kissé eltérő, szokatlan érdekességek a többi, korábbi epizódokban is; A királykisasszony cipőjének például tarkább a színvilága, és szabálytalanabbak, karikatúraszerűbbek a képei, mint a többi Magyar népmesék-résznek. 
 
Ami viszont mindenben közös, az a mesékben megjelenő örökzöld ravasz humor, illetve a tanulság és a jutalom motívuma, hiszen rendre próbákat kell kiállni, feladatokat teljesíteni, ami csak a legnagyszerűbbnek (értsd: a legkisebbnek és legokosabbnak) sikerülhet. Mindezt továbbra is üdítően egyszerű, mégis alaposan kidolgozott, komplex rajzok jelenítik meg, és természetesen még mindig figyelemre méltó a hagyományőrző verbalitás, hisz hol máshol hallhatunk még olyat, hogy „kardmájszter”, „összefogontoztak”, „emberpalánta”, „szegények voltak erőst” vagy „úgy es lett”? 7/10 
 
 
Kiadás: 
A hang sztereó, a külföldiek pedig választhatnak angol feliratot. Extraként a válogatás előzetesét, DVD-ajánlóként pedig meglepően hosszú részleteket kapunk olyan további mesefilmekből, mint a Dörmögőék kalandjai, a Frakk vagy a Kék egér. 4/10 
 
Magyar népmesék, 2009 * 11-szer 7-8, összesen 87 perc * Mokép * (0) 
 
 
fürkész
2010.01.03
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
19:15
Vén csontok
amerikai vígjáték, 2009
21:00
Komfortos mennyország
amerikai dráma, 2009
23:45
Kék bársony
amerikai dráma, 1986
02:15
A Sólyom végveszélyben
amerikai-angol háborús, 2002
04:30
127 óra
amerikai-francia-angol dráma, 2010
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.