Lubickoltunk a szabadságban - Vágvölgyi B. András

Vágvölgyi B. András nemrégiben megjelent regénye a rendszerváltás évét mutatja be, első egész estés nagyjátékfilmje – Kolorádó Kid – pedig az 1956-os forradalommal foglalkozik. Persze ez így nagyon egyszerűen és sablonosan hangzik, holott erről szó sincs.
A könyvet el kell olvasni, a filmet meg kell nézni. Ehhez az alábbi beszélgetéstől biztosan kedvet kaptok. Jó szórakozást!
 
- A Kolorádó Kid forgatása több mint négy évig tartott. Miért húzódott ilyen sokáig?  
 
- A szokásos: a pénz hiánya. A gazdasági válság sem tett túl jót, de mindez már a múlt, a lényeg, hogy végre elkészültünk.  
 
- A cím hallatán nekem egy westernfilm ugrana be, holott a film ’56-ról szól. Honnan jött a címválasztás? 
 
- A film egyik műfaja: flaszter western. A címválasztás meg mindenki számára érthető lesz, amint megnézték a filmet.  
 
- Az elmúlt két-három évben mintha a hatalom és az utcai radikalizmus harca között elveszett volna a nemzeti ünnep jellege. Ön 1989-ben a Nagy Imre-újratemetés sajtófőnöke volt; mit gondol most erről az eseményről? 
 
- Magyarországon az volt a rendszerváltás szimbolikus pillanata, az volt az a pillanat, amikor a tízmilliónyi magyar megérthette, hogy itt igenis valami meg fog változni. Nagyon, vagy kicsit, azt akkor még nem tudtuk. Akkor úgy tűnt, hogy nagyon, utólag azt látjuk, hogy kicsit.  
 
- Az elmúlt két-három évben eléggé felkapott téma lett 1956; mit gondol, miért csak mostanában lett ekkora kultusza? 
 
- A nyolcvanas években a magyar film érvényes dolgokat tudott mondani 1956-ról, akkor készült a Megáll az idő, a Szamárköhögés, az Eldorádó, és még egy csomó alkotás, amelyek igen merész kijelentésekkel tüntettek ezzel kapcsolatban. 1989 nem lehetett volna 1956 nélkül. Az a rend logikája, és a logika rendje, hogy valami mindig valamiből következik.  
 
- Nemrég megjelent egy regénye is, az 1989. Miért épp erről az évről írt? Miért épp ebben a műfajban? S ha már regény – nem izgalmasabb a folytatás? A ma, amikor élesbe fordult minden korábbi félelme a jobboldal radikalizálódásáról... 
 
- Az nincs kizárva, hogy a máról ne lehetne regényt írni, meglátjuk. Varga Mihály filozófus egyszer azt mondta rólam, hogy történészagyam van, ebből következik, hogy először 1956-ról kellett egy állítást tennem, ez volt a Kolorádó Kid. Én akkor nem éltem, de mindenképpen kihatott az életemre, ahogy mindenkiére is. 1989-et viszont átéltem, részese voltam, ezzel némileg könnyebb dolgom volt. Megpróbáltam átgondolni húsz év után újra, hogy mi is történt abban a rendszerváltó évben, és így, szépen lassan született meg a könyv. A filmemnél az van, hogy a nézőnek kell eldöntenie: flaszter western, vagy egy szocreál érában játszódó film noir, vagy Jailhouse Rock. A könyvről viszont elmondható, hogy 3 az 1-ben, azaz „nevelődési regény”, de van benne egy kémregény és egy fiktív belügyi krónika is. Ezek összefonódnak és átszövik egymást.  
 
- Nagyon élesen visszautasítaná-e azt a véleményt, amely szerint a Magyar Narancs kezdeti éveiben megtalált laza, pimasz hangnem rossz példát is mutatott? Mi a lényeges különbség kendőzetlen és kendőzetlen vélemény között? 
 
- 1989, a rendszerváltás eufórikus élmény volt. Mindenki számára. Mi akkor, akik a Magyar Narancsot alapítottuk, fiatalok voltunk, huszonévesek. Lubickoltunk a szabadságban. Most sokkal erősebb a szabadságdeficit, mint akkor volt. Abban az időben itt fiatalnak lenni nagyon jó dolog volt. Igen, való igaz, mi éles nyelven fogalmaztunk, de akkor és ott erre volt szükség. Nagyon fontos, hogy állt mögöttünk egy szabadelvű filozófia is, ami manapság nagyon hiányzik. De ez – szándékunk szerint – sose jelentett kirekesztést vagy bármilyen irányú rasszizmust, mi nem valami életellenes gondolkodási paradigma talaján álltunk, hanem a szabadságén. 
 
- 1989, 1956, mi lesz a következő téma? Netán 2012...?  
 
- Kettőezer valami, még nem tudom. Egyébként nem hiszek az előre megjósolt apokalipszisekben, már csak azért sem, mert mindig apokalipszis van. Az embernek mindig adódnak különböző témái, ezzel én is így vagyok. Két dolgon gondolkodom most, az egyik egy japán téma, a másik magyar. Valami következni fog bizonyosan.  
OIL
2010.01.27
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.