41. Magyar Filmszemle: az Országos Diákzsűri díjai

A „nagy” zsűri mellett idén is díjazott a film szakos főiskolásokat, egyetemistákat képviselő Országos Diákzsűri is a február 8-án este véget ért 41. Magyar Filmszemlén. A nagyjátékfilmes fődíjat náluk is a Bibliotheque Pascal nyerte.
Hajdu Szabolcs rendezése „egyedi világlátásáért, vizuális gazdagságáért, nemzetközi szinten is versenyképes kvalitásaiért” kapta a Zöld Holló nevű elismerést. A Diákzsűri tagjai szerint a Bibliotheque Pascal volt az idei Szemle leginkább filmként működő filmje. A nagyjátékfilmes kategória különdíját a diákok Dyga Zsombor Köntörfalak című munkájának ítélték oda. A film természetes és hiteles színészi játékáért, a precízen komponált látványért, az ízléses és csiszolt párbeszédekért, zenéjéért és mindezek összjátékáért nyerte a kitüntetést. 
 
A kisjátékfilmes kategória fődíját az indoklás szerint „egy kimagaslóan jól strukturált, eredeti témát feldolgozó” alkotás, a Dési András György – Móray Gábor alkotópáros rövidfilme, Az utolsó kép vihette haza. A Diákzsűri szerint ugyanis „a karakterek finom árnyaltsága, az atmoszférateremtő eszközök kidolgozottsága, a szellemes dialógusok szépen rímelnek a film könnyed képi világára és a hangsúlyos vonalvezetésre”. A különdíjat képi perfekcionizmusa és a didaktikát nélkülöző, egységes szerkezete miatt az Éjfél nyerte el, mely „az egyszerűség érzetét keltve mesél el egy mélységesen emberi történetet”. Ebben a szekcióban kiosztották a legígéretesebb fiatal tehetség díját is, amit Lichter Péter kapott, Félálom című kísérleti filmjéért. 
 
A legjobb dokumentumfilm a diákok szerint Péterffy András Mozgóképregény – A Korbuly család XX. százada című munkája volt, míg a különdíjat ebben a kategóriában Forgács Péter Hunky Bluesának adták. A legjobb tévéfilm a Komoly dolgok (r.: Szabó Csilla), a különdíjas tévés alkotás pedig Mundruczó Kornélnak a mozikban is vetített műve, A Nibelung-lakópark lett. 
 
 
 
(Filmszemle Sajtóiroda) 
 
 
2010.02.09
|


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Vitális Ivánék új albuma stílusában kissé eltér az eddigiektől, és a punk, a hard rock és a pszichedélia irányába mozdul el.
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Rocky
amerikai filmdráma, 1976
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
A szentfazék
amerikai életrajzi film, 1998
18:50
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.