Titanic Fesztivál: újabb részletek

Az április 8-tól 18-ig tartó 17. Titanic Filmfesztivál idén is színes programmal készül: a vígjátéktól a krimiig, a társadalmi drámától a felnőtteknek szóló animációs filmig változatos műfajú filmek jönnek a világ minden tájáról.
Az idei fesztivál egyik kiemelt filmje az Élet és halál városa című kínai film, ami az 1937-es nankingi mészárlás történetét dolgozza fel. A megrázó történelmi dráma több karakter szemszögéből mutatja be a japán hadsereg tízezrek életét követelő vérengzését. A kínai Schindler listájaként is emlegetett film különlegessége, hogy a téma korábbi kínai feldolgozásaival ellentétben a japánokat nem démoni szörnyetegekként, hanem a háború brutalitásától meggyötört hétköznapi emberekként ábrázolja. A filmet számos díjjal jutalmazták, elnyerte többek között a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is. 
 
Az idén újra önálló szekciót alkotó animációs filmek között olyan kuriózumokat találunk, mint a svéd Metropia, egy kafkai ihletésű komputeranimált sci-fi. A nem túl távoli jövőben játszódó disztópia egy egész Európát behálózó összeesküvés történetét tárja elénk, melyben egy rejtélyes szervezet irányítja az emberek életét és gondolatait. A film egyedülálló hangulatának megteremtésében nagy szerep jut a szokatlan animációs stílusnak, amiben a szinte fotórealista ábrázolásmód keveredik a bizarr műviséggel. Ugyancsak disztópikus világba kalauzol bennünket a Tim Burton produceri ténykedése mellett készült 9. Ebben a posztapokaliptikus mesében kilenc rongybaba száll harcba az emberiséget kiirtó rémséges gépekkel a civilizáció megmentéséért. Sokkal könnyedebb hangvételű a J. R. Ackerley regényén alapuló Kutyám, Tulipán című kézzel rajzolt animáció, mely egy házsártos angol öregúr és német juhászkutyájának barátságáról szól. 
 
Természetesen a zenei témájú filmek sem hiányozhatnak a kínálatból. Bemutatják többek közt a No Distance Left To Run című dokumentumfilmet, ami a Blur együttes két évtizedes történetét követi nyomon a megalakulástól a befutáson és a kifulladáson át egészen a kvartett 2009-es visszatéréséig, sok-sok koncertfelvétellel és a tagok őszinte vallomásaival. Szerepel a programban Shane Meadows új filmje, a Le Donk & Scor-zay-zee is, mely kisköltségvetésű, alig öt nap alatt lefogatott áldokumentumfilmként, a felszabadult örömfilmezés jegyében örökíti meg egy lecsúszott rocker és egy feltörekvő rapper barátságát, az Arctic Monkeys jelképes közreműködésével. 
 
A Titanic már megszokottan erős zenei szekciójából is kiemelkedik a 2009-es Cannes-i Fesztivál Un Certain Regard szekciójának különdíját elnyerő Perzsa macskák című iráni film, ami fiatal teheráni zenészek történetén keresztül mutatja be, mennyire veszélyes nyugati típusú könnyűzenét játszani egy olyan országban, ahol az be van tiltva. A főszereplő szerelmespár – az engedély nélküli koncertezésért egyszer már börtönbe került Ashkan Koshanejad és az énekléssel nőként még nagyobb kockázatot vállaló Negar Shaghaghi – a gerillafilmes módszerekkel zajló forgatás után el is menekült Iránból: ma már Londonban élnek és zenélnek. Take It Easy Hospital nevű indie-rock zenekarukkal pedig hozzánk is ellátogatnak, hogy fellépjenek a Titanic Fesztivál hivatalos buliján, amire április 13-án este kerül sor a Gödör Klubban. 
 
 
 
(titanicfilmfest.hu) 
 
 
2010.03.03
|


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
18:05
Venom
amerikai fantasztikus akciófilm, 2018
18:15
Csocsó - sztori
argentín-spanyol-indiai-amerikai animációs film, 2013
18:30
Mindenképpen talán
amerikai-angol-francia romantikus vígjáték, 2008
18:40
Felpörgetve
amerikai-ausztrál-kanadai akciófilm, 2001
18:45
Kilenc élet
francia-amerikai vígjáték, 2016
Szombat délelőtt gyerekprogram a Fűvészkertben! Menjenek a kertészkedni vágyók! @fuveszkert_kerteszet #kerteszkedes #gyerekkertesz #gyerekprogram
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.