Kedvenc helyek

A gyémánt azért drága, mert kevés van belőle - Szarka Tamás, Ghymes

A Ghymes együttes több mint puszta világzene. Büszkén viseli magyarságát, de ugyanolyan fontosnak tartja rockzenei gyökereit is. A világzene szóra fel is szisszennek, a magyar népzene pedig nem a hallgatói kör szélesítésének...
...kedvéért alapja évtizedek óta a Ghymes munkásságának. Szarka Tamásnak és zenésztársainak ez ugyanolyan természetes, mint a levegő.
 
- Immáron 27 éve vannak a pályán, és saját bevallásuk szerint sokszor nagyon nehéz volt az előbbre jutás. Volt olyan pont, amikor úgy gondolták, nem folytatják, vége? 
 
- Tulajdonképpen nem. Mindig kicsivel jobb volt az évünk, mint az azt megelőző. Az, hogy ma is jelen vagyunk, egy lassú folyamat eredménye, de a fejlődés folyamatos volt. 
 
- Mára nagy a hitelük a zenei életben. Mivel tudták ezt elérni, mi volt az a plusz, ami más zenekarokból hiányzott? 
 
- Most mondhatnám azt, hogy a kitartás, meg a 27 év, de ez önmagában még édeskevés lenne. Természetesen egy zenész boldog akkor is, ha egy kis kocsmában játszik 27 éven keresztül. A mi sikerünk valószínűleg a zenének és a verseknek tudható be. Emlékszem, úgy kezdtük, hogy egy karóra volt rászigszalagozva a mikrofonra, és egy sötét futballpályán – nem volt világítás – muzsikáltunk. Jó az, ha az ember nem kap meg mindent hirtelen. Persze a gyorsan jött siker is nagyon jó, csak nagyon veszélyes. Van, hogy 17-18 éves gyerekeknek egyszeriben mindent odaadnak, elhasználják őket, és aztán kidobják. Egy 10 perc alatt megszülető sztár sorsa meg van pecsételve. 
 
- A Ghymes tulajdonképpen milyen zenét játszik? Általában a világzenei kategóriába sorolják be, de ez nem 100%-osan helytálló. Volt egyáltalán a kezdetekkor meghatározott zenei irányultság? 
 
- Mi az induláskor egy autentikus táncházzenekar voltunk, gyűjtésekből játszottunk magyar népzenét. A táncházmozgalom akkoriban, a ’80-as évek elején csúcsra járt, és ez minket is elkapott, főként az erdélyi instrumentális zene. Elkezdtünk koncertezni, és egyre nagyobb helyeken léptünk fel. Egyre többen megismertek minket, és egyszer csak közölték, hogy mi világzenei zenekar vagyunk. Erre – emlékszem – azt mondtam, hogy lehet, de én nem tudom, mi az. Ez persze nem baj, egy doboz mindenkinek kell. 
 
- Én nagyon fiatal vagyok. Ön szerint hallgatósága lehetek a Gymesnek? Egyáltalán a zenekar akar tudatosan megfogni közönséget? 
 
- Nem, ez eszünkbe sem jutott. Eleinte egy koleszszobában játszottunk, sokáig csak buli volt az egész. Bejöttek ketten, majd öten, aztán már nem fértünk be, így klubokban léptünk fel. Később beindultak a gyerekműsorok, így mára elértük, hogy sok olyan gyereknek játszunk, akiknek a szüleik is ott voltak anno. Csodálatos világ ez, ugyanakkor hatalmas felelősséggel jár. Sokszor mondják, hogy a gyerek a legszigorúbb közönség, ez azonban fordítva igaz. A gyereknek mindent el lehet adni, egy nyitott könyv, ezért mindennel meg kell kínálni, a saját népzenéjével is.  
 
- Sok tagcsere volt a zenekarban, hogy maradhatott mindezek ellenére egységes?  
 
- Volt olyan, hogy valaki csak öt próbára jött el, olyan is, hogy csak kettőre, sőt az is előfordult, hogy el sem jött. Persze tudnék mondani nevet, aki 10, sőt, 20 évig velünk volt. Ez mindig hozzátett valamit a Ghymeshez. Ma ketten visszük a testvéremmel, Gyulával, a többiek úgynevezett állandó vendégek. Ez egy folytonos mozgásban lévő produkció, a színe állandóan változik, de az energiája szerencsére nem. 
 
- Egy ünnepi koncertturnéval készülnek március 15-ére. Mitől lesz különleges ez a turné? 
 
- Maga a dátum a különleges. Kevés olyan magyar ünnep van, ami ennyire tiszta és egyetemes maradt. Megemlékezés és egyben ünnep. Fontos momentuma volt ez a magyarságnak, itt a Kárpát-medencében, és máshol is. Erről mi híresek vagyunk, bár ezt nem tudják Magyarországon. Én azért tudom, mert nem itt élek. Édesanyám például mesélte, hogy amikor feltették a kokárdát, a fele osztályt kirúgták, nem lehettek tanítók, és ráment az életük.  


Ghymes
 
Az együttes Szarka Gyula vezetésével olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. 
2001-ben a Ghymes együttest a Magyar Művészetért díjjal és a Vámos Miklós által alapított Don Quijote díjjal, 2006-ban pedig Bartók Béla-emlékdíjjal tüntették ki. 
A "Ghymes zene" magyar, valamint közép- és kelet európai népzenei gyökereken táplálkozik 
 
Következő fellépések:  
március 13., Győr, Városi Egyetemi Csarnok 
március 14., Budapest, Papp László Budapest Sportaréna 
március 15., Debrecen, Főnix Csarnok 
Vigh Anna
2010.03.10
|


Játék
A kis kedvencek titkos élete 2.-ben folytatódnak Max, Gigi, Hógolyó és a többiek kalandjai.
Vasárnap WAMP! Egyedi termékek, találkozás a tervezőkkel, fesztiválhangulat vasárnap a Bálnában. @wampdesignfair #wampdesignfair #kezmuves #egyedi #dizajntaska #dizajnerruha #dizajnerekszer #nagyondizajn
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.