Tapsvihar

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (3)
Színésznőt szeretni – ez lehet a legnehezebb dolog a világon, hisz filmünk hősnője is egy kibírhatatlan díva, egy szent szörnyeteg, akinek lételeme mások érzelmeinek manipulálása.
Thea ünnepelt színházi színésznő, és nem mellesleg elvált asszony, két kisgyermek anyja és masszív alkoholista. Mivel volt férje új partnert talált, gyermekei láthatási joga pedig veszélybe került, Thea elszánt offenzívába lendül, és a világ előtt eljátssza a magára találó, újra lábra álló erős nőt, miközben továbbra is iszik, és lassan már maga sem hiszi el, amit éppen mond. Thea tehetséges színésznő, aki ironikus módon a színpadon is alkoholistát alakít estéről estére, és bár vannak jó pillanatai, rémes anya, hiszen minden csak saját magáról szól.
 
A film története nagyjából össze is foglalható ezen kevés szóval, de a lényeg úgysem ez, hanem a főszereplő, Paprika Steen játéka, személyisége. Steen a dán film egyik nemzetközileg legismertebb arca, az egykori Dogma-mozgalom ikonikus figurája, aki a színjátszás mellett rendez, és még ki tudja, mit csinál, mert látszik, hogy munkamániás, és hogy szívvel-lélekkel csinál mindent, amibe belekezd. Steen már érett (színész)nőként vált ismertté, mindig is sugárzott belőle az erős, komplex egyéniség, így a filmbéli Thea szerepét valóban rá szabták – nem csak átvitt értelemben. Martin Zandvliet rendező minden jelenetben az ő arcára, mimikájára támaszkodik, ami a Tapsvihar legnagyobb erénye és egyben gyengéje is. Paprika Steen – amúgy minden porcikájában szimpatikus és magával ragadó – egyénisége és sokszorosan díjnyertes alakítása mindenkit kiprésel a vászonról, ezzel leszűkítve saját mozgásterét is, de így is jóval izgalmasabb, mint 12 hollywoodi színésznő teljes életműve együttesen.
Vízer
2010.03.19
|
Applause
dán filmdráma, 85 perc, 2009
Egy az elvonóról visszatért színésznő harca a realitással és a gyermeknevelés nehézségeivel.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2010. április 1.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.