Kedvenc helyek

Plan B: The Defamation Of Strickland Banks

est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (3)
[ hiphop / rock / soul ] Az egykor még a brit Eminemként hájpolt Ben Drew - másképp, illetve jóval ismertebb nevén Plan B - ezúttal nem rapben mondja fel történetét, inkább szívlapáttal összehordott melódiákkal próbálkozik.
Plan B nagyot fordult a Who Needs Actions When You Got Words című előző albuma óta. Emberünk anno karakteres, egyedi, főként akusztikus hangszerekre, gitárra, zongorára és sok vonósmintára épülő UK hiphopot gurított. Részben kitalált, részben nagyon is a valóságból merített sztorikat tálalt arcokról, helyekről. Drogról, erőszakról, gyilkosságról, fiatalkorúak közti szexről ment a duma, ahogy illik.
 
Akkor - kettőezerhatban - még úgy látszott, Plan B puccs nélkül foglalhatja el Em helyét a hiphop trónon, sőt a barkács hiphop és a UK garage háza tájáról érkező Mike Skinner alias The Streets közérzeti helyzetjelentései is kiválthatók lesznek a londoni fiatalember szövegeivel. A csereszabatosság mégsem jött be. Plan B szerepet vállalt a Zűrös Kölykök 2-ben és a Harry Brown című thrillerben.
 
Plan B
Plan B
A saját produkcióban készült filmhez írt The Defamation Of Strickland Banks egy soul énekes fiktív történetét meséli el. A srácnak megvan mindene, mégis elveszíti fél életét. Börtönbe jut egy olyan bűn miatt, amit el sem követett.
 
Az új Plan B korong hallgatása közben még távolról sem ugrik be sem a tengerentúli hiphop, sem a UK garage, képbe kerül viszont a Motown és a Stax, a Nothern Soul, Stevie Wonder, Smokey Robinson, Lionel Richie, de még inkább Marvin Gaye. A hangzásért felelős Paul Epworth eddig jelesre vizsgázott már többek között (poszt)posztpunkból (Bloc Party: Silent Alarm, The Futureheads: The Futureheads, Maximo Park: A Certain Trigger) és csajos indie-ből (Kate Nash: Made Of Bricks, Florence And The Machine: Lungs), most azonban az is kiderült, hogy simán alkalmazhatta volna őt Berry Gordy, a Motown birodalom atyja is.
 
Klasszikus rap csak imitt-amott hasít be (Stay Too Long, Darkest Place), ugyanakkor vonósokból, testes fúvóskórusokból, puhán puffogó vagy épp izgágán pattogó gumibasszusokból, fejhangba hajló falzettből, bővérű vokálokból, elúszó, mégis hangsúlyosan odapakolt Hammondból, kopogó és visszhangosított zongorafutamokból, funkosan csipkedő gitárokból egész jó a felhozatal.
 
A Love Goes Downtól nyilván Marvin Gaye-nek is kicsordult volna a könnye, a Writing's On The Wallt Duffy sem énekelhetné líraibban, a She Saidet pedig Amy Winehouse meggyőzőbben. A Prayin énekmodora Gnarls Barkley csúcsslágere, a Crazy felé gravitál. A Stay Too Long olyan, mintha a Beastie Boys akarná előadni a Rage Against The Machine Killing In The Name-jét, miközben egy soulzenekar egyszerre játssza a The Kinks You Really Got Me-jét és az I'm Your Mant.
 
A The Defamation Of Strickland Banks stílusgyakorlatnak kiváló, eredetiséggel azonban nem vádolható.
Radics Gábor
2010.04.25
|


Játék
A kiállítás a honfoglalástól a 19. századig mutatja be a fegyverek történelmet alakító szerepét.
? ITT AZ ÁLARCOK ÉS MASKARÁK IDEJE! Fotó: 1940., fortepan/Kurutz Márton #hétfotója #pestiest #estipest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.