Levelet kaptam, life - Top 10

Mi lett volna, ha Tatjana nem ír Anyeginnek? Vagy ha Werther analfabéta? Vagy ha az Üzenet a palackban palackja egy szirti cápa gyomrában landol? Nem egy remek moziban is íródnak-olvasódnak levelek, melyek aztán óriásit fordítanak a cselekmény kerekén s hőseik sorsán.
10. Az órák
 

 
Michael Cunningham Pulitzer-díjas regényének adaptációja in medias res indul: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik század egyik legmeghatározóbb írónője őrületének újabb hullámában tollat ragad, elbúcsúzik férjétől, telepakolja kövekkel a zsebeit, majd belegyalogol a folyóba. Kidman élete legerőteljesebb alakítását nyújtja, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy végre nem attraktív nőt (plusz műorr), hanem egy túlérzékeny, intellektuális személyiséget kellett eljátszania élete roppant kritikus időszakában (válás). A jelenet alatt narrációként hallható szöveg egyébként Woolf tényleges búcsúlevele.
 
9. Szerelmünk lapjai – spoiler!!
 

 
A regény, melyet az öregember időről időre felolvas egy idősek otthonában élő idős hölgynek, valójában könyv formájú szerelmi vallomás a feleségnek, aki betegségénél fogva nem emlékezik közös történetükre. Van is mit elmesélni, a kacifántos történet vérbeli ódivatú romantikus mozi, melynek rajongótábora legalább ugyanakkora, mint azoké, akik szívből irtóznak a negyvenes években játszódó, naiv, szirupos fordulatokban bővelkedő szerelmesfilmektől. A fiatalok között az egyoldalú, heroikus levélváltás tipikus esete áll fenn – mely természetesen, mint oly’ sokszor, itt is a később tisztázandó félreértés forrása lesz. Nicholas Sparks író egyébként mind a levél mint hangsúlyos dramaturgiai elem, mind a romantikus film műfajának nagy kedvelője – hiszen nemrég a Kedves John! is az ő regénye alapján készült.
 
8. Hervadó virágok
 

 
Bill Murray nem először és nem utoljára játszik sodródó, apatikus, életében-döntéseiben elakadt figurát, elég csak az Elveszett jelentésre vagy az Idétlen időkigre gondolnunk. Jim Jarmusch nem is találhatott volna megfelelőbb színészt a szerepre: Don Johnston (Murray) egy napon anonim rózsaszínű levelet kap, mely arról értesíti, hogy van egy fia. Hősünk némi önvizsgálatra kényszerülvén útnak indul, hogy újra felfedezze múltját s a nőket, akik szerepet játszottak benne, hátha nem mellékesen felbukkan a titokzatos gyerek is (a filmben egyébként Homer Murray-nek, Murray fiának van egy röpke, ám annál hangsúlyosabb szerepe). S azt se feledjük, a Hervadó virágoknak köszönhetjük, hogy Sharon Stone a Casino után ismét megcsillogtatta színészi zsenialitását.
 
7. Veszedelmes viszonyok
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A tizennyolcadik századi francia arisztokrácia legsötétebb bugyraiba belelátni Stephen Frears gyöngyszemében olyan, mintha egy résnyire nyílt ajtó túloldalán olyasmit pillantanánk meg, amire ugyan nagyon kíváncsiak vagyunk, ám rögtön azt gondoljuk: bár ne leselkedtünk volna. Marquise de Merteuil (Glenn Close) és Valmont (John Malkovich) velejéig romlott, unatkozó vérszívók, akik minden erejükkel azon dolgoznak, hogy környezetüket is minél hatékonyabban s gyorsabban mérgezzék meg erkölcsi „nívójukkal”. A szereplők a leveleket írják – változatos felületeken… - , olvassák, ellopják ; szövetkeznek, hazudnak, manipulálnak – s leszámolnak általuk.
 
6. Ház a tónál
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A szerelmeseket az átlag hollywoodi romantikus filmben rendszerint valami félreértés, intrika – vagy egyszerűen a tér választja el egymástól. Ebben a high concept szerelmi drámában az idő. Sandra Bullock és Keanu Reeves a Féktelenül után most egy tóparti házban találnak egymásra, leszámítva pár évnyi különbséget. Az egyre intimebb viszonyról árulkodó levelek , hogy, hogy nem, valahogy mégis eljutnak a címzettekhez, lyukat ütve a tér-idő kontinuumon (meg a józan ész logikáján).
 
5. Levelek Ivo Dzsimáról
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kuribajasi Tadamicsi tábornok regénye, a Picture Letters from Commander in Chief és Kakehasi Kumiko So Sad To Fall In Battle: An Account of War című könyve szolgált Clint Eastwood az Ivo Dzsimai csatát feldolgozó 2006-os, Oscar-díjas filmje alapjául. Eastwood A dicsőség zászlaja címmel ugyanebben az évben elkészítette az opusz párdarabját is, mely az amerikai oldalt hivatott legalább ilyen pontossággal bemutatni. „Lehet, hogy a saját síromat ásom?” – kérdezi a több száz levél egyike. A film ügyesen kerüli el a giccset, s tiszteletteljes főhajtással adózik egy történelmi szituációnak, amelyben a túlélés mellett embernek maradni volt a legnehezebb.
 
4. A szív hídjai
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Clint Eastwood őszinte, egyszerű, szívet melengető romantikus drámájában maga a mester és Meryl Streep játsszák el, hogy életük legszebb négy napját töltik el együtt, majd örökre elválnak. Az elbeszélés váza Francesca (Streep) levelei s naplói köré épül, melyeket két hitetlenkedő gyermeke olvas el halála után. A film igazi ódivatú, komótos tempójú szerelmi történet, ugyanakkor merész is, hiszen lényegi mozgatórugója az erotikával átitatott viszony, szereplői pedig nem mai „csirkék”: a középkorú szerelmeseket játszó Eastwood hatvanöt, Meryl Streep pedig negyvenhat éves volt 1995-ben, a film elkészültének évében.
 
3. Zodiákus
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

David Fincher valós eseményeken alapuló, lassú tempójú, tűpontos krimijében nincsenek nagy akciójelenetek, üldözések. Sőt, mobiltelefon vagy internet sincs, ezért is volt nehéz a San Francisco-i rendőrség dolga a hatvanas-hetvenes években, amikor egy sorozatgyilkos évekig bombázta titkosírással írt leveleivel a San Francisco Chronicle szerkesztőségét. Vannak viszont telefonfülkés hívások meg golyóstollak, s egy mániákus képregényrajzoló (Jake Gyllenhaal), aki megszállottan kutatja a gyilkos kilétét.
 
2. Túl a barátságon
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Ang Lee 2004-es meleg-drámájáról a Felkoppintva kimaradt jelenetei között van egy találó monológ, mely szerint Amerika prűd; sőt, mi ez a nagy felhajtás a film szexjelenetei körül, ha valójában semmi „lényegit” nem lát a néző. Mégis sokaknál kiütötte a biztosítékot a Túl a barátságon, amely két családos férfi egymás iránti, évtizedeken át nem múló szerelmét meséli el lírai tempóban. A kapcsolattartás leghatékonyabb módja itt a szűkszavú, „férfias” képeslap, mely mindig a következő találkozás helyét s idejét jelöli ki.
 
1. A remény rabjai
 


Frank Darabontra mi is büszkék lehetünk, hiszen magyar szülők gyermeke. Már most klasszikusnak számító 1994-es Stephen King-adaptációjának szinte csak erényei vannak: a két főszereplő, Tim Robbins és Morgan Freeman visszafogott, finom játéka, az alázatos rendezés, na meg a történet, amely King egyik legszebb sztorija. A főszereplő, Andy (Robbins) frissen szabadult barátjának írott rövid levele a reményről szól.
Vörös Adél
2010.08.06
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Wonder Woman
amerikai kalandfilm, 2017
18:20
Párbajhősök
angol filmdráma, 1977
18:30
Bumeráng
amerikai vígjáték, 1992
18:50
Országúti diszkó
amerikai akciófilm, 1989
18:55
Másnaposok
amerikai vígjáték, 2009
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.