Kövéren szép az élet

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (9)
Valamikor réges-régen a kövérséghez olyan fogalmak kapcsolódtak, mint a jólét vagy a termékenység. Aztán a polgárosodással kezdett megváltozni a helyzet, olyannyira, hogy a hatvanas évektől egyenesen ciki lett a túlsúly.
Azt, akin van pár felesleges kiló, akaratgyengének és önpusztítónak bélyegzi korunk társadalma, pedig kövéren is lehet szép az élet, és persze vékonyan is lehetünk boldogtalanok.
 
Daniel Sánchez Arévalo legújabb filmje ezen közhelyek mentén mozog, de ne dőljünk be az optimistán csengő címnek, mert konklúziója sokkal inkább kérdés, mint kijelentés. Vagyis csak egy lehetőség a sok közül, amivel ki-ki a maga módján élhet, mert „a választ magunkban kell keresnünk”. A spanyol rendező a 2006-os Velencei Filmfesztiválon különdíjat nyert Sötétkékmajdnemfekete után ismét a szerelem és a párkapcsolatok témáját feszegeti, fókuszban az utódnemzéssel, de kevésbé humorosan és ötletesen, mint korábban. 
 
Filmje öt ember történetét meséli el. A kielégületlen menyasszony, a magányos díva, a meleg celeb és a másfél mázsás családapa egy fogyókúrás csoportterápián találkozik össze, hogy vezetőjük segítségével választ kapjanak kérdéseikre. Ahogy lassan kigubancolódnak a szálak, kimondatik a nagy alapigazság, tudniillik, hogy a bánatháj sokkal inkább következménye, mintsem oka a boldogtalanságnak. Bár a kövérség, mint közös nevező nincs igazán átgondolva, az egyes történetszálak remekül működnek önmagukban. Arévalo hozza a tipikus spanyol karaktereket és életérzést, és pont ez az, ami miatt filmje mégis működik.  
 
 
Sheila F.
2010.08.30
|
Gordos
spanyol vígjáték, 110 perc, 2009
Egy fogyókúrás csoportterápián találkozik néhány látszólag hasonló, de közelebbről nézve nagyon is különböző problémával küszködő ember.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2010. szeptember 16.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
22:15
Kártyavár
magyar bűnügyi film, 1967 (ism.)
22:20
Alkonyattól pirkadatig
amerikai horror, 1996
22:25
A nagy nap
amerikai romantikus vígjáték, 2012 (ism.)
22:30
Éretlenségi
amerikai vígjáték, 2019
22:30
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.