3D vetítések

Végrehajtók

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (9)
Miguel Sapochnik Jude Law és Forest Whitaker főszereplésével készült bemutatkozó nagyjátékfilmje a nem túl távoli jövőben játszódó sci-fi, melyben bármelyik szervünk lecserélhető, az új mesterséges szerv pedig részletre megvásárolható.
De mi történik, ha – ahogy az gyakran megesik áru- vagy lakáshitel esetében is – egy-egy ügyfél késik a részlettel? Akkor bizony főhőseinké a terep, akik nem is annyira végrehajtók (ahogy az a magyar címben szerepel), mint inkább szervbehajtók. Munkájuk során felkeresik az adósokat és szó szerint visszaveszik tőlük, sőt belőlük a szóban forgó műszervet; legyen az máj, szív vagy vese. A szerencsétleneknek esélyük sincs: Remy (Law), Jake (Whitaker) és hasonszőrű társaik egy sokkoló kézifegyverrel elkábítják őket, majd egyszerűen kivágják testükből az adósság tárgyát képező létfontosságú eszközt. 
 
Mindezt rendkívül szemléletesen illusztrálja a parádés nyitány, egy egyszerre gyomorforgató, szellemes, bizarr és meghökkentő képsor, melyben Remyt láthatjuk munka közben (rajtaüt egy notórius késve fizetőn és eltávolítja a máját), miközben szól a Sway című mambó Rosemary Clooney előadásában (különösen az „Only you have that magic technique” sor üt nagyot). 
 
Az akasztófahumor és a pimasz, egyszersmind frappáns zeneválasztás a későbbiekben is jellemző a filmre – és sajnos ez válik hibájává is, hiszen a végére a túlontúl találó aláfestő zene már modoros és tolakodó (lásd: a szervek visszavétele a Moloko Sing it backjére – érted: „Bring it back, sing it back, bring it back...”), és egyebekben is mintha inkább a happy feeling, a cool és a felszínes lett volna az alkotók célja. Habár a Végrehajtók egy nagyon is reális jövőképet fest fel, közel sem olyan mély, mint amit a téma megérdemelne. Ezenkívül érzelmileg sem elég átélt, csak a felszínt kapirgálja, pedig van benne nem egy emocionális válság és érzelmi indíttatású cselekedet. 
 
Sapochnik művében a fő problematikán kívül is felmerül még néhány súlyos kérdés: az Alice Braga által hozott figura például a hol húzódik ember és gép határának dilemmáját veti fel. A Végrehajtók ráadásul más irányból közelít, mint a legtöbb fősodorbeli sci-fi. Azokban (A.I. - Mesterséges értelem; Én, a robot; A kétszáz éves ember; Szárnyas fejvadász; Terminátor-filmek) a robotot vagy androidot ruházzák fel emberi tulajdonságokkal és lélekkel, ebben az alkotásban viszont felvetődik, hogy mi van akkor, ha egy emberben már annyi a mesterséges szerv, mint egy gépben. 
 
A film azonban sajnos megmarad a probléma felvázolásának szintjén, annál nem hatol mélyebbre. További bosszantó tulajdonsága, hogy szűk félórával hosszabb a kelleténél, és a végén szinte már sorjáznak benne az abszurd képsorok (köztük egy teljesen felesleges, bizonyítási vágyból elkövetett monumentális akciójelenet). A kellemetlen szájízt pedig csak némileg tompítja a meglepően ügyes végső csavar. 6/10 
 
 
Kiadás: Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. Extraként kimaradt (pontosabban stílszerűen kitépett) jelenetek 9 percben (választható kommentárral), hét fiktív reklámfilm a Végrehajtókban központi szerepet játszó cégtől (vannak köztük viccesek, ötlettelenek és kifejezetten ízléstelenek is) és egy 6 perces prezentáció a rendező és az egyik forgatókönyvíró kommentárjával a film vizuális effektjeiről. Ez az anyag a legérdekesebb az extrák közül, de sajnos a két alkotó végigjópofáskodja – ahogy az audiokommentárt is (amit rajtuk kívül még a másik író mond fel). Minden extra felirata magyar és angol, a kommentároké angol. 5/10. 
 
Repo Men, 2010 * 115 perc * Select Video * (18)
 
 
fürkész
2010.10.03
|
Repo Men
amerikai akció-sci-fi, 107 perc, 2010
Bemutató: 2012. augusztus 8.

3D vetítések


Linkek


Kapcsolódó cikkek

(22 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
18:10
Starsky és Hutch
amerikai vígjáték, 2004
18:15
Vadon
amerikai film, 2018
18:15
Hazugságok világhálója
amerikai thriller, 2018
18:25
Mindhalálig zene
amerikai musical, 1979
18:25
Everest
amerikai-izlandi-angol filmdráma, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.