Elképesztő arcok voltak - Sylvester Stallone

Sylvester Stallone irányításával az akciófilm műfaj legnagyobbjai jöttek össze, hogy egy all star válogatással tisztelegjenek az őket naggyá tevő zsáner előtt. Sly a The Expendables – A feláldozhatók apropóján mesélt Brazíliáról, a chippendale-ről, az antihősökről és a film bravúros szereposztásáról.
- A filmet Brazíliában forgatták. Miért pont ott?
 
- Mert őrült vagyok. Brazília kemény dió. Mi próbáltuk kihozni magunkból a legjobbat, de az árak iszonyatosan elszálltak. A hely amúgy elképesztő a hatalmas dzsungelekkel, és az emberek is egyediek. Sokat castingoltunk azért, hogy legyenek kemény katonáink a filmben, igazi rosszarcú figurák, viszont egy idő után úgy éreztem magam a válogatáson, mintha chippendale-táncosokat keresnénk. Ez nem működött, ezért ellátogattunk egy brazil MMA harcművészeti kiképzőközpontba, és ott találtuk meg a számunkra megfelelő arcokat. Harminc fickó, aki mindennap csatában volt. Elképesztő arcok voltak. Már csak a vadállati tekintetükből tudtad, hogy komoly bajban vagy. Próbáltunk Amerikában is találni hasonló figurákat, de az nem volt ugyanaz. Brazília kölcsönzött a filmnek egy egyéni megjelenést, amit sehol máshol nem találtunk volna meg. 
 
- A film karaktereit direkt a későbbi főszereplőire írta? 
 
- Néhányuk a kezdetektől a fejemben volt. Jet Li és Jason Statham például. Innentől szabad kezem volt, mert a többiekről nem volt konkrét elképzelésem. Amikor a dolog elkezdett formát ölteni, az jutott eszembe, hogy meg kéne nyerni a filmhez Forest Whitakert és Ben Kingsleyt. Ekkor egy olyan akciófilm képe körvonalazódott bennem, ahol az akciót a kemény drámával kevernénk. Aztán rájöttem, hogy ez talán már túl nagy irányváltás. Egy időben még 50 Cent is érdekelt volt a filmben, aki egy nagyon kedves figura, de sajnos mégsem illett annyira a csapatba. Kingsley figuráját végül Eric Robertsnek adtam, Whitakerét pedig Terry Crewsnak. Ezzel a produkció nemcsak új arcokat, de új vért is kapott. Az egészben az a legérdekesebb, hogy csupa olyan figura – például Mickey Rourke – lett a filmben, akik minden szerepben nagyon is önmaguk tudnak maradni. 
 
- A színészek mellé leszerződtette a küzdősportok irányából érkezett Randy Couture-t és Steve Austin-t is. Rendezőként nehéz volt őket ebbe az új világba adaptálni? 
 
- Ők mindketten atléták, tehát ismerek a szabályokat. Ismerik a fájdalmat, és tudják mi az előadó-művészet. Ma már a világ másfelé halad, és nemcsak a színészek és a filmek érdeklik a legjobban a közönséget, hanem sokkal inkább az egyedi személyiségek. Az MMA (Mixed Martial Arts – Kevert harcművészetek – a szerk.) amúgy is végigsöpört a világon, aminek Randy az abszolút keresztapja és legendája egy személyben. Érzéketlen dolog lett volna a részemről, ha csupán színészek között válogatok, amikor elsősorban harcosokat, zsoldosokat, igazi embereket keresek, akik tudnak harcolni. Nekik olyan arcuk van, ami szinte térképe a konfrontációknak, csatáknak, fájdalmaknak és a fegyelemnek. Már az is csodálatos, ha csak írnom kell egy ilyen arcról. Amikor megláttam, tudtam, hogy ő kell nekem. Elképesztően maszkulin, de a szemeiben mégis van érzékenység. Sok ilyen srác népszerűbb manapság, mint a színészek. Tehát miért ne? 
 
- Az Expendables fő karakterei hősök vagy antihősök? 
 
- Egyértelműen antihősök. A karakteremnek egy időben még volt egy becsületkódja, hogy csak olyan emberek után megy, akik azt megérdemlik, de aztán elkeseredetté vált. Ma már nem érdekli más, csak a gépei: a motorja, a repülője, az autója. Az emberek egyáltalán nem mozgatják. Ezek a figurák igazából kóbor lovagok, akik segítenek a gyengébbeknek. Gyilkosokat ölnek. Mindig a rosszfiúkat üldözték, de valahogy közben maguk is rosszfiúkká váltak olyan értelemben, hogy most már ők is főleg pénzért dolgoznak. Olyanok, mint a milliárdosok, akiknek van tízmilliárdjuk és mégsem boldogok. Majd biztos a tizenegyedik milliárd után, gondolják, de aztán van tizenkétmilliárd a számlájukon, és még mindig menthetetlenek. Ez történt az én figurámmal is. Egyre sötétebbé vált. Jason és Mickey karakterei emlékeztetik rá, hogy egykor még volt egy kódja, ami szerint élt. Volt egy vonalam, amit átlépett, és ő lett a fekete bárány. 
 
Tulu/Palace Pictures
2010.10.07
|


Film premierek

Jojo Nyuszi

amerikai-cseh-új-zélandi vígjáték, 108 perc, 2019

Hivatali eltávozás

amerikai horror-vígjáték, 86 perc, 2019

1917

amerikai-angol háborús film, 110 perc, 2019

Richard Jewell balladája

amerikai filmdráma, 129 perc, 2019
Játék
A Downton Abbey, ez a világméretű szenzáció ezúttal egy lenyűgöző egész estés film formájában tér vissza, melyben a közkedvelt Crawley-ékra és rettenthetetlen személyzetükre életük legfontosabb pillanata vár.
Filmek a TV-ben
22:00
Az a nap a tengerparton
angol romantikus film, 2017
22:10
Közönséges bűnözők
amerikai thriller, 1995
22:45
A Zodiákus
amerikai thriller, 2007
22:45
Szex és halál kezdőknek
amerikai romantikus vígjáték, 2007
22:50
Halálosztag
amerikai akciófilm, 2017
Robert Downey Juniornak saját állatkertje van Malibuban. #robertdowneyjr #animallover #allatbarat #zoo #privatezoo #allatkert
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.