A fantasztikus Róka úr

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (25)
Roald Dahl walesi (mese)regényíró és Wes Anderson amerikai rendező (Tenenbaum, a háziátok; Édes vízi élet) találkozása a „bábasztalon” ugyanolyan törvényszerű volt, mint a Tim Burton-féle adaptáció, a Charlie és a csokigyár megszületése.
Mivel a közös kapcsolódási pont esetünkben az abszurd és a bizarr, a Dahl–Anderson-találkozásba még az is belefér, hogy egy olyan ízig-vérig brit mű, mint A fantasztikus Róka úr és a három gazda című kisregény stop motion technikával rögzített bábfilm verziójához a direktor olyan ízig-vérig amerikai, méghozzá élvonalbeli sztárokat nyert meg szinkronhangnak, mint George Clooney vagy Meryl Streep
 
Az egyébként is – finoman szólva – szokatlan, de szerethető projektjeiről (Okostojás; Tenenbaum, a háziátok; Édes vízi élet; Utazás Darjeelingbe) ismert rendező bábfilmje azonban természetesen közel sem lett gyerekmese. Sőt érdekességét éppen az adja, hogy az emberi társadalom felnőtt világának problémái jelennek meg benne a bájos figurák és a bábvilág egyéb kellékei segítségével. Szülő-gyerek konfliktus, midlife krízis, (unoka)testvérféltékenység, önmegvalósítás kontra tisztes pénzkereset, kicsapongás vs. családi tűzhely: mind olyan téma, amit akár élőszereplős filmen keresztül is meg lehetett volna ragadni (bár akkor kétségtelenül nem lett volna ilyen érdekes). 
 
Az alkotó pedig nemcsak emberi tulajdonságokkal ruházza fel állathőseit, de egy alapvetően emberi világba helyezi őket, ahol a róka, a borz, a menyét, a nyúl, az egér, a vidra, a hód, az oposszum stb. polgári foglalkozást űznek és elegáns öltönyben vagy éppen munkaruhában parádéznak, újságot olvasnak a reggeli pirítós mellett, csemetéik pedig iskolába járnak, laborgyakorlaton vesznek részt kémiaórán, csapatjátékot játszanak (a bonyolult buckaball a nem kevésbé bonyolult baseball paródiájának is felfogható) és zrikálják egymást. Emiatt annál meghökkentőbben hat, amikor ezekből az antropomorf figurákból előtör a vadállat, és marcangolva falják fel a reggelit vagy épp úgy fenekednek egymásra vita közben, mint a valódi fenevadak. 
 
A fantasztikus Róka úr állatai tehát emberi szereplőkkel is helyettesíthetők lennének, mégis van a filmnek egy gyerekmese vonulata, ismerős (nép)mesei megoldásokkal (lásd: a ravasz róka átveri a rosszindulatú, kapzsi gazdákat). Mindezt azonban Anderson furmányosan egy rablóbandás heist movie köntösébe bújtatva adja elő. Történik ugyanis, hogy a tyúkólak fosztogatójaként éldegélő Róka úr – miután megtudja, hogy felesége vemhes – visszavonul. A családalapítás mellett újságírással üti el az időt, de hiányoznak neki a régi szép idők, a betörés izgalmai. Ráadásul egy anyagi lehetőségeit meghaladó házvásárlás miatt pénzszűkébe is kerül, ezért „egy utolsó nagy melót” tervez. A „triplabuli” lényege, hogy megdézsmálja mindhárom környékbeli gazda, Buci, Bugris és Bán tulajdonát is. 
 
Az akciók során előkerül a heist movie-k minden dramaturgiai eleme a terv ismertetésekor flashforwardba váltástól kezdve a „csapás-ellencsapás-végső nagy leszámolás-slusszpoén” sablonig, olyan apró leleményekkel dúsítva, mint például a tobozgránát. Anderson alkotása ezenkívül nyelvileg is rafinált („Ha ez az, amire gyanakszom, hogy az lehet, hát ne legyen az!”; a ’lompos’ mint káromkodás és szitokszó használata, lásd: „Mi a lompost képzel?!”), az alapvetően gunyoros, szatirikus hozzáállás mellett is sok benne a kisebb abszurd poén („29 percet kapsz, hogy bocsánatot kérj tőle!”), és nagyon jól passzol hozzá a kísérőzenének választott Oscar-jelölt country muzsika. Mindezen elemek – plusz a meleg színeket használó képi világ bravúrjainak – nagy műgonddal történő együttes alkalmazásától lesz a Róka úr valóban (idézem:) „fantasztikus”... 8/10 
 
 
Kiadás: Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. Extraként három rövidfilmet kapunk: a hosszabb (8 perces) A fantasztikus Róka úr látványvilágáról, a rövidebb (6 perces) a szereposztásról szól, de megtudhatjuk belőle azt az érdekességet is, hogy a film szinkronmunkálatai nem stúdióban zajlottak, hanem eredeti helyszíneken (adott esetben akár külsőkben is), ahol a színészek nemcsak felmondták, hanem el is játszották, ami a bábfigurákkal történt. Van ezenkívül egy kedves kisfilm (mindössze egyperces), melynek segítségével a buckaball bonyolult szabályaival ismerkedhetünk. Az extrák mindegyike magyar feliratos. 4/10. 
 
Fantastic Mr. Fox, 2009 * 83 perc * InterCom * (12)
 
 
 
fürkész
2010.10.10
|


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
A Bosszúállók-széria negyedik felvonása egy 22 filmből álló történetfolyam megismételhetetlen lezárása, egy monumentális utazás utolsó állomása.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
Tűzparancs
amerikai akciófilm, 1996
18:30
Zorro
olasz-francia kalandfilm, 1975
18:40
A galamb
török film, 2018
18:40
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
Ma még tart a Vegetáriánus Fesztivál előadásokkal, filmekkel, egészséggel és ételekkel. #vegetáriánusfesztivál #vegetarianus #joga #vegan #egeszseg #fenntarthatosag #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.