Macskadémon - Interjú Karafiáth Orsolyával

Ha feltűnően gyors hízásnak indulunk, ősz csomókban hull a hajunk és életünk egy pillanat alatt hátborzongató lidércnyomássá változik, okkal gyanakodhatunk macskadémon jelenlétére.
Karafiáth Orsolya és Bella Máté horror-vígmusicaljében minden szereplő egy felsőbb erőtől vezérelve öntudatlanul sodródik a vég felé, de a musicalek természetéből fakadóan a végére nagyjából minden a helyére kerül. Feltéve, hogy van humorérzékünk. Bemutató a Madách Színházban, február 18-án. 
 
- Mi a macskadémon legendája? 
 
- Akartam írni korábban egy gyerek-felnőtt horror mesét, és a tibeti mondavilágban kutakodva bukkantam rá a macskadémon alakjára. A legenda szerint akkor lehet gyanakodni a macskadémon jelenlétére, ha egy házban nagyon különös dolgok történnek, például hirtelen sokan lesznek betegek, vagy rejtélyes körülmények között eltűnnek egyesek, vagy csak simán minden ok nélkül nagyon rosszul mennek a dolgok. A macskadémon minden esetben férfi, kiszemelt áldozata pedig a ház úrnője, és addig nem nyugszik, míg meg nem hódítja őt. Szerelme kitartó és nem válogat az eszközökben, így előfordulhat, hogy más szereplőkkel együtt a ház ura is különös események áldozatává válik.  
 
- Hogyan jelenik meg a macskadémon a te darabodban? 
 
- A helyszín egy budai társasház, ahol a ház úrnője, az évek alatt begyepesedett Margit néni, együtt él férjével, Máté bácsival, aki alkoholista és javában bolyong a szellemi leépülés útvesztőjében. A házban lakik még egy fiú, aki ugyan ereje teljében dolgozó, sikeres újságíróként költözött oda, de mára megmagyarázhatatlan okok miatt súlyos depresszióba zuhant, emiatt privát és szakmai élete is szilánkokra hull. A ház tetőtéri lakását a rossz pletykák miatt nem nagyon tudják kiadni, de a vidéki pszichológushallgató lány, Orsi az olcsó bérleti díjnak köszönhetően mégis odaköltözik. A macskadémon különböző alakokban – orvosként, szerelőként, vagy akár a ház egyes lakóinak képében – ideig-óráig testet öltve jelenik meg, mindig az aktuális helyzethez alkalmazkodva, de célja minden esetben az, hogy a ház úrnőjének környezetében mindenkit végérvényesen elintézzen.  
 
- Ez alól Orsi sem kivétel. 
 
- Természetesen nem. Már rögtön a beköltözésnél ősz hajszálcsomókat talál a lefolyóban, később egy jóindulatúnak látszó svéd szomszéd lány, Orsi bizalmába férkőzve perverz történeteket mesél az ott lakókról. Eltörik a főnyomócső, főhősünk drasztikusan elhízik, az első felvonás végére már 120 kiló. A démon mindenkit rossz útra terel, gyengeségeiket elfertőzve kap erőre, de a darab végére átalakul, a szereplők pedig visszatalálnak régi életükhöz.  
 
- A főszereplő csak véletlenül viseli a te neved? 
 
- Az egész ötletet egy saját sztoriból merítettem. Nagyon hasonló albérletben laktam egy ideig, ahol a jó körülmények ellenére elviselhetetlen volt a lakóközösség. Mindenki elég magának való volt, az egyik szomszéd nekem szidta a többieket, a másik egy szeszkazán volt és rendszeresen legurult a lépcsőn, egyfolytában állt a bál. A macskadémon fő csapásirányát ezek az alakok határozzák meg, de ahogy haladtam előre a történetben, új karaktereket is behoztam más, korábbi regény- vagy verskezdeményekből és a saját kapcsolataimból is. 
 
- Hogyan lesz egy gyerekkönyvből horror-vígmusical? 
 
- Véletlenül. A mese már régebb óta pihent a fiókban, de tavaly Bella Máté felhívott, hogy induljunk a Madách Színház musicalpályázatán. A történethez még annak idején írtam egy-két versbetétet is, amik egy csapásra dalszövegek lettek, Máté mindenhez megírta a zenét és beadtuk a jelentkezésünket. Ha nem lett volna a pályázat és Máté telefonja, magamtól eszembe se jutott volna musicalt írni. A versenyen harmadikok lettünk, ezért is adhatjuk most elő a darabot.  
 
- Milyen a Macskadémon zenei világa? 
 
- Nagyon vegyes. A látvány, illetve a jelmezek megtervezésénél, valamint a zene komponálásánál is a Disney-rajzfilmek, illetve Tim Burton beteg világa volt a kiindulópontunk. A huszadik századi komoly zenétől a popon át a modern jazzig minden megtalálható a repertoárban. A zene és a dalok is nagyon nehézre sikerültek, csak kevesen tudják őket tisztán elénekelni, karakteres hangú énekesek kellenek hozzá. Egyelőre zongorakísérettel adjuk elő, de kifejezetten szeretnénk, ha lenne lehetőségünk hangszerelni az egész darabot.  
 
- A darab zeneszerzője Bella Máté. Mit lehet róla tudni, ez az első közös munkátok? 
 
- Igen, korábban még csak nem is ismertük egymást. Már az első találkozásnál kiderült, hogy hasonló a humorunk, emiatt könnyen és hatékonyan tudtunk együttműködni. Máté nagyon ügyes és profin dolgozik, egyből ráérzett a szereplők egyéniségére. A Who The Fuck is Lady Domina című főiskolás vizsgamusicaljét bemutatták Londonban, ő írta a Magyar ünnep című darab, az Ármány és szerelem barokk jeleneteinek zenéjét, ő nyerte meg az UMZE (Új Magyar Zenei Fórum) zeneszerzőversenyét, és nem mellesleg zeneszerzőként első alkalommal ő kapta a Junior Prima díjat. Remélem, hogy a jövőben is lesz még közös ügyünk, mert bár sok komponistával dolgoztam együtt, vele értettük meg egymást a legjobban.  
 
- Te mióta vagy musicalrajongó? 
 
- Nem vagyok, de egy bizonyos vonalát szeretem. Például Tim Burton filmjeit, a Karácsonyi lidércnyomást, vagy a Halott menyasszonyt. Kedvelem a Hairt is, a Kabarét, vagy a Vértestvéreket régebbről. A musicaleknek pont azt a csoportját, ami nálunk nem lett annyira felkapott. A musicalírást egyébként nagyon élvezetesnek találom, annyira rákaptam, hogy most is dolgozom egyen. Nem foglalkoztat, hogy bemutatják-e, csak a magam szórakoztatására írom. Dalszövegekkel régebb óta foglalkozom, Egerben például most játsszák a La Fontaine Állatmeséket, ahol én írtam a szöveget, Solti Árpád pedig a zenét. Mivel én elvetélt zenész vagyok, számomra igazi zenészekkel dalok írásában és előadásában részt venni hatalmas öröm.  
GG
2011.02.08
|


Játék
Egy szép történetet, ami arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.