Kedvenc helyek

Therapy?: A Brief Crack Of Light

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (17)
[ alternative / punk / rock ] A Therapy? sokak emlékezetében valami Spin Doctors-kaliberű formációként él, amely a kilencvenes évek közepén írt két fogós, punkos szerzeményt. Bizonyos szempontból már csak ezért is titulálható az észak-ír trió a jobb sorsra érdemes zenekarok mintapéldányának.
Valójában azonban ők maguk döntöttek úgy, hogy beintenek a mainstream slágerek világának. A milliós példányban elkelt Troublegum, illetve a méltatlanul alulértékelt Infernal Love után néhány évvel egy olyan anyagot tettek le az asztalra, amelynek hallatán egy nagykiadós döntéshozó belsőfülgyulladásra panaszkodva harapta volna ketté tárgyalóasztalát. Az 1999-es Suicide Pact - You First beleszarós, zajos, egyben elképesztően sokszínű szerzeményei egyértelművé tették, hogy a Therapy?-ból kihalt mindennemű megfelelési kényszer.
 
És bár később is készítettek dallamosabb anyagokat (halld a High Anxiety vagy a One Cure Fits All című műveket), hozzáállásuk alapvetően mit sem változott. Az A Brief Crack Of Light egyértelműen a legutóbbi lemez sötét, Jesus Lizardos vonalát viszi tovább még súlyosabb, még ridegebb formában. A Living In The Shadow Of A Terrible Thing kapásból a lemez legbefogadhatóbb darabja, ám ezt követően búcsút inthetünk a slágeres momentumoknak. Michael McKeegan basszusfutamaival, Neil Cooper töredezett ritmusaival és Andy Cairns grúvjaival traktoros útblokádokat lehetne elsöpörni, ám felidézhető melódiák csak igen-igen elvétve csendülnek fel.
 
Az instrumentális Marlow egyértelműen a legdallamosabb, egyben legbizarrabb szerzemény, melyben a pszichedelikus gitártémák és a punkos ütemek mellett betépett vietnami asszonykórusra emlékeztető vokáltémák is megférnek. A záró Ecclesiastes is hasonló szellemben fogant, ebben a szanaszét vokóderezett refrén okozhat néhány percnyi döbbenetet. A súlyosabb darabok közül a helmetes Plague Bell, a Nurse lemez világát idéző, ultrazajos The Buzzing, valamint a stoner rockos Why Turbulence viszi a prímet.
 
Az A Brief Crack Of Light a legkevésbé sem könnyű hallgatnivaló, ám kellően izgalmas és változatos ahhoz, hogy egy-egy újabb nekifutással ismét esélyt adjunk neki.
kirsch
2012.03.02
|


Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Fronton innen, fronton túl. Az első világháborúrol mindent a hosszú hétvégén Szentendrén a Skanzenben. @szentendreiskanzen . . . #frontoninnen #háború #kiallitasajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.