Spring Breakers - Csajok szabadon
Spring Breakers – Csajok szabadon – Spring Breakers, 2012 Színes, feliratos amerikai film, 94 perc
Ha első kézből nem is, filmekben több helyütt is szembesülhettünk azzal, milyen fontos az amerikai fiatalok életében a tavaszi szünet, amikor is kiszabadulnak az iskolapadból, elutaznak valami vízparti vagy legalábbis nyaralóhelyre, …

...és kezdődhet a fékevesztett bulizás. Faith, Candy, Brit és Cotty négy dögös főiskoláslány, akik ugyanezt tervezik floridai célponttal, ám nincs pénzük finanszírozni a kalandot, ezért gondolnak egy merészet és kirabolnak egy gyorséttermet. A nem túl rutinos bikinis banditák persze lebuknak, ám egy helyi gengszter, Alien (James Franco) a szárnyai alá veszi őket: nemcsak az óvadékot teszi le értük, de örökké tartó tavaszi szünetet ígér nekik – ennek ára azonban, hogy a bulakommandó tagjai legyenek a Bonnie-k az Alien által lelkesen alakított Clyde oldalán.

A Spring Breakers – Csajok szabadon egyszerre sorakozik fel a közelmúltbeli bulizós tinifilmekhez (Project X - A buli elszabadul, Képszakadás) és működik forgatókönyvíró-rendezője szerzői darabjaként. Harmony Korine már Larry Clark alkotótársaként, azaz a Kölykök és a Ken Park társírójaként, illetve saját rendezésében, a Gummo - Tétova lelkekben is a tinédzserek világába kalauzolt.


Ezúttal ráadásul egy eredeti, ironikus-tabudöntögető gesztussal úgy döntött, elveszi a „Disney-hercegnők” ártatlanságát, és olyan, épp a romlatlanság imázsával nevet szerzett tinisztárokat kért fel a fiatalkorú priuszosok szerepére, mint Selena Gomez vagy Vanessa Hudgens – szóval ahogy mondani szokás, ezt mindenképpen látni kell!

firkász
2013.03.18