Csókok és gólok
La gran familia española, 2013 Színes, feliratos spanyol vígjáték, 101 perc
A Csókok és gólok sztoriját előadó Efraín édesapja az első randevún kedvenc filmje, a Hét menyasszony hét fivérnek vetítésére vitte el az anyát. A musicalklasszikus később olyannyira kedves lett az egész családnak, hogy a sorban...

...születő fiúkat mind a címszereplő fivérekről nevezték el: Adánnak, Benjamínnak, Calebnek, Danielnek és a már említett Efraínnak (sajnos ötnél meg kellett állniuk, mert nem született több gyerekük). A bűbájos idill azonban a legfiatalabb testvér születése után nem sokkal szertefoszlik, mivel az anya elhagyja a családot. 

Ám Efraín még így is hisz az igaz szerelemben és a házasságban – oly mértékben, hogy már 10 évesen elhatározza, mielőbb feleségül veszi álmai asszonyát, Carlát. És lőn: nyolc évvel később a két fiatal boldogan áll az oltár elé. A jeles esemény épp a focivébé döntőjének napjára esik, és ezenkívül is hatalmas banzájnak ígérkezik, ahova hazatér a tékozló fiú (a doktorként két évet Afrikában töltött Caleb), családi titkok pattannak ki, az apa rosszulléte kissé megzavarja a menetrendet és ami csak lehet, összekavarodik. 

Daniel Sánchez Arévalo pályája igen érdekes utat járt be. A Sötétkékmajdnemfekete drámai coming of age movie-ját a Kövéren szép az élet kevert műfajú dramedyje követte. Ezután az alkotó a Laza esküvővel sajnálatos módon átment gagyiba, de a Csókok és gólokkal szerencsére ismét magára talált, és gagyisztikus helyett megint valami nívósat tett le az asztalra: az új film ha nem is olyan kiemelkedő, mint debütáló munkája, de színvonalas, igazi sírós-nevetős alkotás.

fürkész
2013.12.20