A 109. utas
Passengers, amerikai thriller, 88 perc, 2008
A film egy rejtélyekkel teli, jól építkező, majd a végén sokkoló fordulattal megszerkesztett thriller. A hatalmas csavart a sok szálon futó események készítik elő. A film főszereplőjét, Anne Hathawayt korábban nem lehetett látni hasonló műfajú filmben.

Hathaway eddig inkább vígjátékokban szerepelt (Neveletlen hercegnő, Az ördög Pradát visel, A csajok háborúja), de abszolút mértékben megállja a helyét ebben a keményebb műfajú filmben is. 

A történet szerint a fiatal és csinos Claire (Anne Hathaway) pszichoterapeutaként dolgozik. Egy repülőgép-szerencsétlenség túlélőinek kezelésével bízzák meg, hogy segítsen az embereknek feldolgozni az átélt traumát. Érdekes módon, amikor felidézik a baleset körülményeit, mindenki másképp emlékezik, sőt az utasok egy része valami robbanásról is beszél. Ezzel szemben a hivatalos vizsgálat erre nem tesz semmiféle utalást, sőt a légitársaság embere, Arkin (David Morse) egyenesen azt állítja, hogy a pilóta hibázott és az ügyet lezártnak nyilvánítja. Az egyik utas, Eric (Patrick Wilson) felkelti Claire érdeklődését, szerinte ő tudja, mi történt. A férfi a hivatalos csoportterápián nem hajlandó részt venni, de otthonában szívesen látja a lányt, s találkozásaik egyre közelebb hozzák őket. Miközben kapcsolatuk románccá alakul, egyre több túlélő tűnik el titokzatos körülmények között. Feltűnik a színen egy különös férfi is, akinek fontos szerepe lesz a szálak kibogozásában. Claire magánnyomozásba kezd, hogy kiderítse, mi történt. Meggyőződése, hogy a légitársaság el akarja hallgatni az igazságot és ők állnak az eltűnések mögött is. 

2014.03.19