Az utolsó éjszaka Párizsban
Diplomatie, 2014 Színes, feliratos, francia-német filmdráma Hossz: 89 perc
Egy ilyen címmel valami egészen romantikusat várna az ember, mondjuk egy szerelmes amerikai lányról, aki egy halálos beteg ausztrál fiúval tölti utolsó estéjét a fények városában, ám ehelyett egy történelmi fikciót kapunk kamaradrámai előadásban.

Történészek szerint a második világháború végének közeledtével, 1944 augusztusában, amikor a szövetségesek már Párizs elővárosaiban jártak, a Führer parancsára a város katonai kormányzójának a porig kellett volna rombolnia a francia fővárost, amihez meg is történt minden előkészület, ám ő másként döntött. Az Oscar-díjas Volker Schlöndorff szerint, aki Cyril Gely kamaradrámáját vitte vászonra, a kérdéses tábornok egy nagyon meggyőző svéd diplomata rábeszélésének engedve vonta vissza a parancsot, és akadályozta meg a teljes rombolást.

Mindegy is, hogy készpénznek vesszük a történetet, vagy az, hogy milyen helye van a szívünkben Párizsnak, a film tulajdonképpen két nagy francia színész André Dussollier és Niels Arestrup jutalomjátéka, és ironikus, hogy a filmben egyikük sem franciát alakít. Különösen jó Arestrup (A próféta, Gyermekeink, Szkafander és pillangó) a merev, mégis intelligens és számító tábornokként, míg Dussollier egyszerűen csak simulékony kell, hogy legyen, és rendező számlájára kell írnunk, hogy a javarészt egyetlen párizsi hotelszobában játszódó történet, amiről ráadásul mindenki tudja, hogyan ér véget, sokáig egészen fordulatos marad.

Vízer
2014.08.22