A mi osztályunk
A Weöres Sándor Színház vendégjátéka
Budapest, 2017. május 21. 19:30
Tadeusz Słobodzianek drámája egy osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó tanuló személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban.

A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború: a különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jó barátok árulások aktív résztvevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul. Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi lengyel–zsidó–német–orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, amelyben az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át. 

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről és igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége.  

2017.05.15