Old school filmtrükkökkel készült a Dunkirk
A film a II. világháború egyik legdrámaibb eseményét meséli el, amikor egy franciaországi tengerpartszakaszról szövetséges katonák tömegeit kellett visszamenekíteni Angliába. Christopher Nolan legújabb filmjét nyár közepén láthatjuk a mozikban.

Christopher Nolan rendező nemcsak azért nagy ász Hollywoodban, mert gyakorlatilag bármilyen filmtervét megvalósíthatja, hanem azért is, mert olyan gázsit kap érte, mint a legnagyobb sztárok. A sötét lovag-trilógia rendezője a Dunkirk című II. világháborús álma megvalósításáért 20 millió dollárt, valamint a bevételből 20%-os részesedést kap, márpedig ennyi pénzt nagyjából olyan nevek kérnek, mint Tom Cruise vagy Leonardo DiCaprio. Emellett a Warner még olyan vágyálmait is teljesítette, minthogy digitális kamerák helyett IMAX filmformátumú kamerákkal, és Super Panavision 65mm-esekkel forgasson, jelentősen megdrágítva ezzel a beruházást. 

 

Nolan még azt is megtehette, hogy hajók egész hadát kölcsönözték ki a kedvéért, ugyanis nem CGI-jal szerette volna megteremteni a sereg megmentésére induló flottát, hanem valóban le akarta filmezni őket a tengeren. A valóságban 333 000 katonát próbáltak kimenteni, de szerencsére a rendező beérte 1500 statisztával. A CGI elkerülése miatt a direktor táblákra ragasztott fényképekkel próbálta nagyobbnak láttatni a sereget, vagyis előnyben részesítette az old school filmtrükköket. A sztorit három nézőpontból meséli el: a parton ragadt katonákéból, a mentést fedező pilótákéból és a katonák mentésére induló hajósokéból.  

 

(Hazai bemutató: július 20.) 

2017.05.22