200 éve tekerünk! - 8 szuper film bringásokról, nem csak bringásoknak!
Bringázni főképp az utakon és a természetben jó, de egy-egy igazán jó film képes arra, hogy a vászon előtt ülve is felidézze bennünk a kerékpározás élményét, és azt, hogy milyen viszonyt ápolunk kedvenc biciklinkkel. Ez a nyolc mozi ilyen alkotás.

Biciklitolvajok (1948) 

Vittorio De Sica realista klasszikusában nem a bicikli a főszereplő, hanem annak hiánya. A II. világháború utáni legatyásodott Olaszországban a film hőse végre kap munkát, csakhogy pont ellopják a cangáját, ami nélkül nem tudja elvégezni azt. Gyötrelmes és reménytelennek tűnő küzdelembe kezd a bicikli visszaszerzéséért… 

BMX banditák (1983) 

Ebben a bájos, ausztrál ifjúsági filmben egy csapatnyi tizenéves BMX-es kölyök kerül konfliktusba pár fegyveres bankrablóval, és két keréken alázzák a négy keréken közlekedő, fegyveres brigádot. És még a zsenge korú Nicole Kidman is szerepelt benne. 

Pee Wee nagy kalandja (1985) 

Tim Burton első nagyjátékfilmje egy üdítően kattant alkotás egy kellemesen kattant főszereplővel. Pee Weenek mindene a kerékpárja, soha meg nem válna tőle. Amikor a cangát mégis ellopják, Pee Wee egész Amerikát átkutatja érte, és Hollywoodban akad nyomára, ahol egy nyereményjátékban pont ez a bicikli a főnyeremény… 

Belleville randevú (2003) 

Madame Souza egyedül neveli fel unokáját, Championt. A kisfiú semmiben nem talál örömet, kivéve a biciklizést, amiben hamar profivá válik, ám a Tour De France-on a srácot elrabolják. Madame Souza egy öreg kutyus segítségével indul útnak, hogy kiszabadítsa Championt, akit sok más biciklistával együtt maffiózók arra használnak, hogy fogadásokat kössenek a futamaikra. 

A skót kerékpáros (2006) 

Egy hihetetlen történet, ami valóban megtörtént. A skót Graeme Obree szinte pénztelenül, roncsokból és mosógépalkatrészekből saját maga rakott össze magának egy olyan csodakerékpárt, amivel aztán minden rekordot megdönthetett. A kisember diadala filmen mindig felemelő. 

Fék nélkül (2012) 

A film főhőse egy biciklis futár (Joseph Gordon-Levitt), akinek le kell szállítania egy borítékot, csakhogy a boríték tartalmára egy korrupt zsaru (Michael Shannon) is hajt. Másfél órányi tömény cangás száguldozás Manhattanben. 

A program: Egy legenda bukása (2015) 

Avagy a Lance Armstrong-sztori. Az egykori biciklis szupersztár gyakorlatilag a Földre költözött, két keréken száguldozó sátánként tűnik fel ebben az életrajzi filmben, ami azt az időszakot öleli fel, amikor egy brit újságíró kitartó munkával leplezte le a doppingoló legendát. 

A gyógyszer útja (2017) 

Nehéz elhinni, hogy nem a kerékpározás a dopping által leginkább sújtott sportág a világon. Andy Sambergék egy zseniális áldokumentumfilmmel emlékeznek meg egy régi (bár soha meg nem történt) Tour de France-ról, amiben öt versenyző kivételével mindenkit kizártak tiltott szerek használata miatt, bár ők öten sem voltak patyolattiszták… A röhögőgörcs garantált. 

2017.10.02