Hogyan múlatja az ember az idejét egy fogolytáborban, miközben éhezik? Milyen étel volt leginkább jellemző a magyar kommunista évekre? Milyen is az igaz magyar desszert? Lehet-e a szombati kalácsot zsírral készíteni?
A Czingel Szilvia azonos című könyve alapján készült Szakácskönyv a túlélésért előadásban a Gólem Színház recepteken keresztül mutatja be a XX. század magyar történelmét. Hédike/Hédi/Hédi néni konyhája eleinte játékokból, a táborban töltött hónapokban képzeletbeli eszközökből és alapanyagokból, az azt követő években ételjegyekből, majd a Magyar Szocialista Népköztársaság termékeiből, végül '89 után igazi magyar hozzávalókból állt. Hédi vacsorára látja vendégül a 35-40 fős közönséget, akik a nagy családi asztal mellett hallgatják-nézik-eszik végig az elmúlt évszázadot.
Az előadás alatt felszolgált ételek a Kőleves vendéglő konyhájában készülnek, nem kóserek, de sertéshúst még nyomokban sem tartalmaznak.