Csak ribizlifanatikusoknak!
Ilyenkor, júliusban akár minden ujjunkra juthat egy-egy szuper egészséges nassolni való, mégis sokan vannak, akik alig bírnak elszakadni a kedvenceiktől. Ha te is érezted már, hogy nagyobbat dobban a szíved, amikor a ribizlit fejted le a szárról, ez a cikk neked szól!

10 érdekesség a ribizliről 

• 100 gramm ribizliben csupán kevesebb mint 30 kalória van – így hasonlóképpen jó a fogyókúrádhoz, mintha egész nap zellerszárat ropogtatnál, csak persze sokkal finomabb! 

• Telis tele van antioxidánsokkal, ami miatt segít megelőzni a rákos megbetegedéseket. 

• A híres ribizliolaj nem csak bőrnyugtató hatású, de regenerál és fiatalít is, valamint a különböző bőrallergiák ellen is igazi csodaszerként tartják számon. 

• A ribizli leveléből készített tea az egyik legjobb természetes gyógyszer a magas vérnyomásra. 

• Kapaszkodj meg, körülbelül 150-féle ribizlifajt jegyeznek a világban. 

• Méregtelenítő hatása miatt sokan tartanak 2-3 napos ribizlikúrát! 

• A ribizliből bort is készítenek, ami, akármilyen meglepő, de a friss gyümölcshöz hasonlóan rengeteg C-vitamint tartalmaz. 

• A ribiszkeként is ismert gyümölcsöt a XIV. században kolostorkertekben kezdték el termeszteni. Ekkoriban ismerték fel jótékony hatásait is. 

• A ribizli természetes víz- és hashajtó. 

• Savanykás íze miatt a kánikulában szomjoltónak is tökéletes, ellentétben a cukros nedűkkel, amiktől csak még szomjasabb leszel. Ráadásul a ribizli kifacsart leve kitűnő másnaposságűző ital! 

Édes percek ribizlivel 

A ribizli legkönnyebb és persze legegészségesebb fogyasztási módja, ha nyersen, esetleg egy kis porcukorral meghintve falod. De találtunk néhány nem szokványos receptet, amivel izgi variációkat készíthetsz a favoritodból. Csak rá ne unj erre a piros finomságra! 

Ribizlipuding 

Akár egy teljes kiló ribizlire is szükséged lehet ehhez a művelethez: szárazd le a ribizlit, majd mosd meg, és préseld össze egy tálba villával! Tegyél hozzá mézet, zabpelyhet, reszelj hozzá almát, pépesített áfonyát, és dúsítsd fel tortazselével! Majd ezt a lila masszát öntsd bele egy pudingformába, és tedd a hűtőbe 2 órára! 

Ribizlitorta 

Hiába torta a neve, ez az édesség is készülhet extra egészségesen. A pitealapba például teljes kiőrlésű búza- vagy zablisztet használj, fehér cukor helyet pedig barnával édesítsd! A krém szintén igazán könnyedén lehet „mindenmentes”, hiszen csak ribizlipépet, tejszínt, mézet és egy kis dzsemfixálót kell hozzá használnod. A díszítés pedig egyértelműen maga a bogyó legyen! 

Ribizlidzsúz 

Gyümölcslére szomjazol? Szabadítsd meg a ribizlit a szárak fogságából, mosd át, és tedd bele a turmixgépbe, vagy a gyümölcsfacsaróba, és már kész is a szuper finom és nem utolsósorban egészséges üdítő! Ennél frissebbet nem is akarhatnál!  

Ribizlis palacsinta 

Ha imádod a palacsintát, akkor muszáj kipróbálnod ezt a receptet: a klasszikus palacsintatésztába keverj ribizlimasszát! Az eredmény egy pink palacsinta lesz, amit, mondjuk, miért ne friss ribizlivel töltenél meg? Tessék, kész is a legfittebb gyümölcsös reggeli! 

Tudtad? 

Ezeket a szuper finomságokat nem csak akkor kóstolgathatod, ha nádszálvékony vagy, hiszen többségében természetes gyümölcscukrot, vagy cukor helyett mézet adtunk hozzá! Ráadásul a ribizli mindegyik receptünkben megőrzi a vitaminjait! 

Kurcz Orsi
2018.07.10