Therapy?: Cleave
Megjelenés dátuma: szeptember 21.
Több mint húsz év távlátából akár már szürreálisnak is tűnhet, hogy a Therapy? valaha egy milliós lemezeladásokat produkáló mainstream zenekar volt. Ez a státusz persze nem tartott sokáig, a nagy lemezkiadók ugyanis köztudottan nem értékelik az öntörvényűséget.

És mint az a 90-es évek vége óta teljesen nyilvánvaló, ez utóbbi tulajdonság lételeme az észak-ír csapatnak. Andy Cairnsék a Suicide Pact - You First album óta világossá tették, hogy eszük ágában nincs a Green Day útját járni: ha éppen ahhoz van kedvük, a fürdőszoba-felújítást vagy magát a nagybetűs agyérgörcsöt zenésítik meg, még ha ez azzal is jár, hogy csarnokok helyett ezerfős klubokban lépnek fel estéről estére. Valamiféle rendszer azért mégis felfedezhető diszkográfiájukban: egy-egy zajosabb, ritmusközpontú lemezt jobbára mindig valami befogadhatóbb, hallgatóbarát kiadvány követ, és fordítva. Nos, a 2015-ös, meglehetősen dallamos, punkos Disquiet után – mely ugye a Troublegum kvázi folytatása volt – a csapat újfent Jesus Lizard-os, bumfordi énjét helyezte előtérbe. De szerencsére közel sem olyan végtelenül mizantróp formában, mint ahogy az A Brief Crack Of Light esetében tette. 

Míg legutóbb a frontember volt a fő dalszerző, ezúttal a basszer, Michael McKeegan ötletei kerültek előtérbe. Aki pedig kiváltképp kreatív formában volt. A Wreck It Like Beckett című nyitódal bunkó groove-jai eszeveszettül húznak, Neil Cooper feszes kalapálása pedig még dühösebbé teszi a szerzeményt. A beszédes című Kakistokracy is hasonló szellemben fogant, páros lábbal ugrálós, ökölrázós dal, a klipes Callow pedig egy ízig-vérig addiktív Cairns-darab: kitörölhetetlenül megragad a fülben, képtelenség csupán egyszer végighallgatni, majd túllépni rajta. A frontember legendás dallamérzéke a Success? Succes Is Survivalben, a Dumbdownban és akár a Save Me From The Ordinaryben is tetten érhető, de elsősorban ezeket is a ritmusszekció uralja. Utóbbi dal basszusfutamai pedig túlzás nélkül fenomenálisak. 

20 évvel legnagyobb sikerei után a Therapy? már nyilvánvalóan nem fogja újradefiniálni önmagát, de amíg képes ilyen színvonalú anyagot letenni az asztalra, addig ezt aligha sérelmezhetjük. A Cleave ugyan elődjével ellentétben nem adja meg magát első hallgatásra, de ebből kifolyólag tartalmasabbnak és izgalmasabbnak is hat. 

Kiadó: Marshall Records 

kirsch
2018.10.01