Renoir: Fekvő női akt
Budapest, Szépművészeti Múzeum, 2019. május 23. - augusztus 20.
Az egyik legnevesebb impresszionista mester remekművével, Auguste Renoir Fekvő női akt című festményével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye.

A csaknem életnagyságú,  1903-ban festett akt 12, 3 millió dollárért, azaz mintegy három és fél milliárd forintért került magyar tulajdonba és ezzel a műalkotás a Szépművészeti Múzeum története elmúlt száz évének legjelentősebb egyedi értékű szerzeményezése. A festményt több mint 110 éve, 1907-ben a Nemzeti Szalonban már láthatta a magyar közönség, ám akkor a múzeum nem tudta megvásárolni.

A legünnepeltebb francia impresszionisták közé tartozó Auguste Renoirt az életöröm festőjeként tartják számon. Derűs zsánerképein, tetszetős portréin át az emberi alakot avatta művészete középpontjává, az akt műfaja úgyszintén végigkísérte életművét. A most megvásárolt csaknem életnagyságú, reprezentatív Fekvő női aktja tisztelgés a műfaj nagymesterei, mindenekelőtt Tiziano és Ingres előtt, ugyanakkor Renoir saját érzéki megközelítését is kiválóan illusztrálja. Visszafogott ecsetkezelés, harmonikus színhasználat jellemzik a képet, mely a mester századfordulós, klasszicizáló időszakából való. 

A képen Gabrielle Renard, a festő egyik kedvenc modellje jelenik meg, aki számos kései remekművét ihlette. Renoir kisebb-nagyobb módosításokkal többször megismételte a kompozíciót, amelynek összesen három verziója ismert, melyek közül a most magyar tulajdonba került az első változat. A későbbieket a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie gyűjteményeiben őrzik. 

A festménnyel augusztus 20-ig egy erre az alkalomra összeállított kamarakiállításon találkozhatnak a látogatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött másik Renoir festmény (Leány mellképe), valamint Gauguin, Cézanne, Boudin, Maurice Denis, Daubigny, Pissarro és Puvis de Chavannes festményeinek társágában.  

2019.05.27