Patisszon – könnyű, nyári és formatervezett
A természet biztosan elővette humorérzékét, amikor a csillagtököt megalkotta: felülről nézve majdnem szabályos karika, de körben kis kitüremkedések teszik vidámmá az összképet. A tetején a kis szár miatt oldalról egy micisapkára hasonlít, a keresztmetszete meg tényleg semmilyen ismert objektumra. Ez a csillagtök, és kész.

Amerikából Európába 

A patisszon nevet a franciából vettük át, ahol izraeli articsókának is nevezik, de a növény eredetileg Amerikában őshonos. Ott már az indiánok is ismerték, és még lehet, hogy az ő elődeik is. Onnan hozták aztán Európába a visszatérő kereskedők vagy gyarmatosítók, esetleg azok rokonai, akik mégsem tudtak amott gyökeret ereszteni, ezt már nem tudhatjuk. A patisszon itt, a kontinensen viszont tudott, megkedvelték őt a helyi lakosok, és ő is az itteni körülményeket. 

A tök és az uborka rokona, a kabaktermésűek családjába tartozik. Egynyári növény, lágyszárú, indái 5-6 méteresre is megnőhetnek. Mélyre hatoló karógyökerei vannak, de oldalgyökerekkel is rendelkezik. Furcsa formáját hivatalosan fodrosnak vagy dudorosnak hívják. De a termések között létezik majdnem gömbalakúra nőtt darab, és egészen lapos, korongszerű is. Olykor fehér, máskor zöldes, de van egészen sárga színű is. Virágai szintén sárgák. Hozzánk a hatvanas években jutott el, azóta termesztjük kitartóan, ugyanis júniustól szeptemberig terem. A virágzás után úgy két héttel már szedhető is a termés. Extra körülményeket nem igényel, de szereti a meleget.  

Kertből az asztalra 

Több mint 90%-a víz, könnyű emészteni, és egyszerű belőle ízletes salátákat, savanyúságot és főtt ételeket készíteni. Fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott, de valójában mindenki számára jó ez a lédús és ásványi anyaggal is ellátott zöldség. Található benne foszfor, cink, vas és omega-3 zsírsav. Gyulladásgátló és antioxidánsokat is tartalmaz, valamint némi A- és C-vitamint is. 

Nyersen nem fogyasztjuk, mert nincsen határozott íze. Párolva, sütve, rántva vagy töltve nagyon finom étkeket lehet belőle komponálni, de ha lereszeljük, és úgy sütjük, akkor a tócsi egy megújult, egészségesebb verzióját tesszük az asztalra. Keverhetjük lecsóba is, készíthetünk krémlevest, vagy tésztára tehetjük ízesített, tejfölös mártásként, de akár fasírtot is keverhetünk belőle. És a patisszonprószát se feledjük el! Ezeket a fogásokat nagyobb terményekből készítsük, melyeket hámozzunk meg, és vágjuk ki belőle a magokat. Ha savanyítani szeretnénk, akkor a kisebb, 10 cm-es átmérőjű fajtából válasszunk, azokat hámozni sem kell, viszont több ecet szükséges hozzá enyhén édeskés íze miatt. 

Pesti Est-tipp: 

Ha szereted a természetes díszeket a lakásban, egy-két kisebb, különlegesebb formájú darabot válassz ki és helyezd el dekorációnak olyan helyen, ahol jól mutat: a konyhában, vagy az étkezőben.  

Szálka Sarolta
2019.07.16