Utazás a mikrovilágba – a minket körülvevő mikroszkopikus világ
Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum, 2019. június 18. - augusztus 20.
Izgalmas tárlat látható nyáron a Természettudományi Múzeumban, amelyben felnagyított részleteikben ismerkedhetünk meg állatokkal, növényekkel, kövületekkel, különböző tárgyakkal, úgy, ahogyan emberi szemmel sosem tapasztalhatnánk meg azt.

Az ELTE TTK oktatói és kutatói az elektronmikroszkópok által feltárt varázslatos világba engednek betekintést az augusztus 20-ig látható fotókiállításon. 

Szemünk csodálatos felbontással képezi le a világot számunkra, azonban érzékelésünk határai korlátozottak. A minél kisebb tárgyak felismeréséhez és megfigyeléséhez már az 1590-es években szemüvegkészítő mesterek feltalálták az első optikai mikroszkópot, amely egy teljesen új világot nyitott meg számunkra. Az új eszköznek köszönhetően feltárult előttünk a világ egy eddig ismeretlen mélysége. Olyan apró tárgyak, élőlények, finom részletek váltak megfigyelhetővé, melyeket azelőtt elképzelni sem tudtunk. Az eltelt négy évszázadban a mikroszkópok számtalan felfedezést tettek lehetővé és a mai napig a tudományos kutatás nélkülözhetetlen eszközei. 

2019.07.29