Pálmaolaj – Káros-e a használata és miért az?
A pálmaolajat tartalmazó termékeket sokan már bojkottálják, de bizonyára rengeteg embernek eszébe sem jut vele foglalkozni összetevőként, alapanyagként. Előállításának körülményei és a végtermékek direkt és indirekt módon is károsítják az emberi szervezetet, az élő környezetünket, így az állatokat és a növényeket is.

Miért lett szörnyeteg ez a fa? 

Szögezzük le, most sem a fa a szörnyeteg, hanem mi, emberek vagyunk némileg rövidlátók. Az olajpálmák önmagukban nem ártanának a légynek sem, nőnének úgy, ahogy a természet hagyja. (A narancsszínű gyümölcsből a pálmaolajat, a magjából a pálmamagolajat készítik.) De mi hatalmas területeket ültetünk be vele azért, hogy még hatalmasabb haszonra tegyünk szert. Ugyan te meg én nem telepítjük be a várost ezekkel a fákkal, de nyugodt lélekkel megvesszük azokat a készítményeket, amikben benne van. Magunkra kenjük és emésztjük, aztán meglepődünk, ha valami nem oké.  

Az olajpálma Nyugat-Afrikából származik, ahol a 15. században csodálkozott rá Sierra Leonéban egy portugál hajós, Pedro de Sintra, hogy mit képesek kinyerni az olajpálma terméséből a helyiek. Ők még nem dolgozták fel mindenféle eljárással, tehát azzal, hogy magukra kenték, illetve ennivalóba keverték, valóban jót tettek maguknak. Ma viszont erdőket égetnek fel azért, hogy az olajpálmát elültethessék, ami viszont már itt problémás. Az eredeti erdő nem volt felesleges. A tűz és a füst árt minden élőlénynek, amikor óriási mennyiségű üvegházi gáz kerül a levegőbe. Ráadásul az olajpálma úgy működik, hogy a helyén évekig nem tud gyökeret verni semmi. Gyökerében olyan gátlóanyag van, ami biztosítja számára a helyet a jövőben is. 

Az olajpálmák ipari ültetvényeken találhatók meg telepített növényként. A legnagyobb termelők Délkelet-Ázsiában vannak, a pálmaolajat termelő országok között pedig megtaláljuk Indonéziát, Malajziát, Sierra Leonét, Kolumbiát is. A nagy tételben rendelők között ott van India, Kína és Európa is az élvonalban, hiszen ez a legolcsóbb olaj a világon. (Utóbbi 2013-ban 6.2 millió tonnát rendelt az olajból.)  

És miért lett ártalmas az olaj? 

Miattunk. Egyrészt mert különböző eljárásokkal torzul az alapanyag, változik az összetétele, valamint szennyeződik is. Nedves sajtolás csigapréssel, fizikai finomítás 235 fokon, derítés, szagtalanítás, keményítés. Különböző formáiban felhasználják ételekbe, kozmetikai szerekbe, de kenőanyagok és biodízel is készül az olajból, valamint állati takarmány összetevője. És azért került a rákkeltő anyag kategóriába, mert glicdil-zsírsav-észterek vannak benne, amelyek a kétszáz fokos hevítés során keletkeznek. És sajnos a jól ismert mogyorókrémben is ez van, és nincs egyedül, viszont jól kiragadták őt a tömegből. 

A másik ok az a hatalmas esőerdőtömeg, amit folyamatosan irtanak, hogy a helyükre olajpálmákat telepítsenek. Az esőerdő pedig számos veszélyeztetett állatfaj élőhelye, így az orángutáné, a borneói törpeelefánté vagy a szumátrai tigrisé és orrszarvúé. Az orangutánok közül a becslések szerint az elmúlt két évtizedben 50 000, jelenleg is naponta 6-12 példány pusztul el az esőerdők irtásakor. Szorozgassunk! Ráadásul tudjuk, az ökoszisztéma egyensúlya milyen kényes és törékeny, például számos fafajta magja csak akkor tud kicsirázni, ha keresztülment az orángután emésztőrendszerén. De ők persze csak a „látványos” emlősök, hiszen a dél-kelet ázsiai esőerdőkben közel 20 000 virágos növény, 3000 féle fa és 300 000 állatfaj él. Ezeket pusztítjuk ki az esőerdők irtásával, számokban kifejezve ezt is: naponta 20 hektárnyi erdőt irtunk ki, hogy a helyükre olajpálma-ültetvényeket telepítsünk.  

Pesti Est-tipp: 

Olvass utána a problémakörnek, hiszen te is ezen a bolygón élsz, és szeretnél a lehetőségekhez képest egészséges lenni és élhető környezetben élni. Válassz olyan terméket, amelyben nincs pálmaolaj. Így csökken a kereslet, mert nem csak egy fecske van, és több már csinálhat nyarat. 

Szálka Sarolta
2019.08.13