Tadeusz Rolke: A pillanat művészete
Budapest, Platán Galéria, 2019. szeptember 5. - október 4.
Tadeusz Rolke a legkiválóbb lengyel fotóművészek és a háború utáni Lengyelország fotóriportereinek egyike. A Platán Galériában látható tárlata egy több szálon át futó történet az ’50-es, ’60-as évek lengyel fővárosáról.

A tárlat a háború után romjaiból szocreál köntösben újjáépülő Varsó látképe, a városlakók életét bemutató, divat, szép lányok és Lambretta robogók iránti rajongással áthatott riport, a társasági élet krónikája, amelyben megjelennek a kulturális és művészeti élet kiválóságai is. 

A bemutatott varsói képanyag az ’50-es, ’60-as évek esszenciája: az elszegényedett, régi bérházak és lakóik mellett ott van a Plac Konstytucji új, szocreál építészete, az Aleje Jerozolimskie homlokzatai és a kommunizmus szentélye, a Kultúra és Tudomány Palotája is. Ott van a Poniatowski híd lábánál található vidámparkban mulató fiatalokat és a varsói téren munkásőrrel vitatkozó kofát bemutató, valamint a Praga negyedben működő „Toledo” vizsgálati fogházból származó sorozat is, ahol Tadeusz Rolke 1952-ben 9 hónapot ült, és ahová 1957-ben fotóriporterként tért vissza. Ebben a városi miliőben jelennek meg a gyönyörű nők is – legyenek akár egyszerű lányok, a szerző barátnői vagy modellek. Tadeusz Rolke rajong a nőkért és szereti őket fényképezni.  

2019.09.09