Az őszi napfény íze – birsalma
Sárga, kissé bumfordi formájú, inkább kemény és különleges. Nem az a típus, amibe csak úgy önfeledten beleharapunk, ezt a gyümölcsöt az ínyencek tudják értékelni. Húsok mellé, raguba különleges, lekvárnak, sajtnak nosztalgikus.

Mi fán terem? 

Klasszikusan őszi gyümölcsünk a birs, amely a rózsafélék családjába tartozik, annak egy alrendjébe. A birs a Cydonia nemzetség egyetlen darabja. Itthon büdösalmának is hívják szegényt, valóban az alma rokona, de azért ennyire nem kellene mostohán kezelni. Birskörtének is becézik, talán mert húsának állaga inkább a körtéhez hasonlít, a már említett formavilág sem annyira almás. Persze körtésnek sem igazán mondható. Inkább csak más. Nincs könnyű élete, ahogyan az a különlegesekkel, átlagtól eltérőkkel szokott lenni. Eurázsiában őshonos, szereti a meleget. Szőlőföldek közelében sokszor megtalálható. A birsfa olyan 5 méter körüli magasságokba nő, széles koronájú, lombhullató. Fehér vagy rózsaszínű szépséges virágai vannak, levele élénkzöld, az ágak izgalmas alakzatokba tudnak nőni, így kertek mutatós kiegészítője is. Amikor meg a termés is megjelenik, teljes lesz a kép. 

A birsalma tartalma 

Kalóriaértéke az almáéhoz hasonló, de hiába, ennek tudatában sem fogjuk két pofára zabálni, mert egyszerűen képtelenség. Ennyire ne legyünk szigorúak magunkkal. C-vitamin viszont van benne jócskán, ezért készítsünk belőle, amit csak tudunk, minél kevesebb főzéssel. Pektinben sem szenved hiányt, ezért a konzerviparban komoly szerepet tölt be. 

Birs mint étel-ital 

2016-ban az Év Pálinkája lett a különböző birspálinkák háziasításának eredménye, de szeszesítés nélkül sokkal több vitamin marad benne. Például gyümölcscentrifugával készített italokba nagyon jó kiegészítő íz. Kompótnak is, levesbe is megfelel, de kandírozni is lehet, valamint akár kisütni, vagy hús mellé tálalni. Lekvár, befőtt jó lesz belőle. 

Birs mint alapanyag 

A szépségipar is használja, krémekben is jelen van, égési sérülésre például kiváló, de a repedezett bőrt is ápolja, valamint aranyér esetén megoldás lehet. A magok köhögéscsillapítóként jók, maga a gyümölcs pedig cserzőanyagokban gazdag leve miatt a száj betegségeit gyógyítja. 

Pesti Est-tipp: 

Főzz birsalmát mustban, szegfűszeggel, fahéjjal, pici cukorral – kellemes esti italt kapsz, melyben egy kivétellel igazi, egészséges összetevők vannak. Kipróbálhatod mézzel is.  

Szálka Saci
2019.10.08