Frankenstein bosszúja
Megjelenés: 2002. szeptember 24.

A horrorfilmekre specializálódott angol Hammer stúdió klasszikus munkáira mai fogalmaink szerint inkább a rémmese meghatározás volna találó. Viszonylag kevés bennük a vér és a közvetlen brutalitás, és a mese képzetét erősítik a szerény büdzséhez képest igényes díszletek és kosztümök, valamint a színes háttérvilágításokat kedvelő, képeskönyveket idéző látványtervek is.


A Hammer nem csak Drakula kultuszába pumpált friss vért, hanem a másik horror-ikon, Frankenstein kalandjainak is számos filmet szentelt. Ezek közül is a legjobbnak tartott a Frankenstein bosszúja, melyben a halálos ítélet elől más városba menekülő tudós tovább kacérkodik a teremtő szerepével, és újabb végzetes kísérletbe fog. A film nagy erénye, hogy minden rokonszenvünk a szerencsétlen lényé lesz, míg a megszállott doktort félelemmel vegyes tisztelettel szemléljük, és persze nem maradhat el a "keresd a nőt" című életbölcsesség sem. Mire az utolsó testrészek is szike alá kerülnek, egyértelművé válik, hogy a szörny az áldozat, és a doktor-báró az igazi szörnyeteg. A Frankensteint alakító Peter Cushing, akit az ifjabbak leginkább a Csillagok háborúja Tarkinjaként ismernek, csúcsformában hozza a mániákus de megnyerő tudóst, akinek a saját agya okozza vesztét - no meg másoké, kioperált és átültetett formában.

***Extrák:

Fotógaléria és két előzetes.

*

Hang: angol
Kép: 16:9/1, 85:1, színes
Felirat: magyar + nyelvThe Revenge of Frankenstein

1958 angol horror Hossz: 91 perc Forgalmazó: Warner Home Video Rendező: Terence Fisher Szereplők: Peter Cushing, Francis Matthews, Eunice Gayson, Michael Gwynn
Watsz Demeter
2002.09.23