Mostohám a zsánerem
Tadpole. színes feliratos amerikai vígjáték 78 perc 2002
Oscar Grubman hatalmas karrier elé néz: jó családból származik, sármos, elegáns és udvarias, folyékonyan beszél franciául, az úri társaságot Voltaire-idézetekkel nyűgözi le - és még csak tizenöt éves. A kamaszlányok megvesznek érte, a koraérett vadzsenit azonban az idősebb nők érdeklik. Egészen pontosan a mostohaanyjába szeret bele, és amikor hazautazik a hálaadás napi hétvégére, elérkezettnek látja az időt, hogy felfedje érzelmeit.


A nagy terv azonban félresikerül, így aztán Oscar másnap mostohaanyja barátnője, Diane ágyában ébred. Az ijedt és enyhén másnapos srác hiába próbálja menteni a menthetőt, Diane először bűbájos kékharisnya barátnői előtt büszkélkedik legújabb hódításával, majd este egy elegáns étteremben a szülők társaságában is nyíltan kikezd a fiúval...

A Mostohám a zsánerem franciás hangvételű társasági komédia, mely Woody Allen sznob értelmiségi szatíráit is megidézi. A jelenetek többségét átszövő irónia és a szellemes párbeszédek jó sodorban tartják a filmet, a sztori nem kanyarog túl hosszan, és a színészek is élvezettel engedik el magukat. A természetesség, hitelesség és sallangmentesség érzetét erősíti az olcsó technika is, a Mostohám a zsánerem ugyanis digitális videóra forgott. Annyi harcias amazonszerep után öröm Sigourney Weavert az érzékeny, gondoskodó mostohaanya szerepében viszontlátni, de az egész csapat összjátéka kellemes, főként a film csúcspontját jelentő negyedórás éttermi jelenetben, amely a helyzetkomikum, a ritmusváltás és a pattogó, frappáns dialógus összes lehetőségét és humorforrását kihasználja.A könnyedség és az egyszerűség az erénye Gary Winick vígjátékának - az amerikai független film ki lehet éhezve ezekre az értékekre, hiszen a Mostohám a zsánerem tavaly a Sundance Fesztiválon a legjobb rendezés díját kapta.
gorcsev
2003.02.13