Arsene Lupin (2004)
Arsene Lupin, 2004 Színes, feliratos francia-olasz-spanyol-angol kalandfilm, 125 perc
Kell egy hős. Amikor a frankofon filmesek rádöbbentek arra, hogy Astérix kicsi és büdös, kétségbeesett keresésbe kezdtek egy nemzetközi szinten is vállalható figura után, aki hitelesen képviselheti hazájukat és kultúrájukat az imperialista-globalista szuperhősöktől nyüzsgő filmes univerzumban.

Szerencsére nem kellett sokáig kutatniuk, Maurice Leblanc regényíró 1905-ben született úri tolvaja, Arsene Lupin ugyanis némi ezredfordulós kozmetikázással kitűnő alfahímmé varázsolható. Jean-Paul Salomé rendező (Belphégor - A Louvre fantomja) pazar kiállítású adaptációjában a franciák becsületes betyárja számos karakterklisét egyesít: kick-box oktató apja a pajeszos Loganre (X-Men) emlékeztet, ő maga James Bond stílusában kaszinózik, akcióhátizsákját Indiana Jonestól kölcsönözte, nem veti meg a Yamakasi-pörgéseket sem, sőt, olyan hevesen szereti a nőket, mint francia vasutas a sztrájkot. Arsene Lupin (Romain Duris - Lakótársat keresünk, Válás francia módra) nem kispályázik a kalandjaiból készült első mozgóképes feldolgozásban.  

Nem kisebb feladat hárul rá, mint egy rojalista összeesküvés felgöngyölítése, apja halálának megbosszulása és élete szerelmének kiválasztása. Kristin Scott Thomas (Az angol beteg, A suttogó) és Eva Green (Álmodozók) között dönteni még egy raklap elszánt gonosz kiiktatásánál is bonyolultabb feladat, a stílusos kalandfilmből látványos sablonparádéba átcsapó film hőse alaposan meg is izzad a történet végére - a kosztümös-misztikus kalandhősökre izguló tinilányok pedig azonnal kiragasztják szobájuk falára Romain Duris poszterét. Csak meg ne tudják, hogy új bálványuk a Cécile Cassard tizenhétszer című film végén rózsaszín kisgatyában énekelt matróznótákat.

csmozi
2005.04.28