Elítélték Van Gogh gyilkosát
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a holland bíróság azt a 27 éves férfit, aki tavaly novemberben brutálisan meggyilkolta Theo Van Gogh holland filmrendezőt, Vincente Van Gogh festő leszármazottját.
A marokkói származású Mohammed Bouyeri a tárgyaláson azt vallotta, vallásos meggyőződésből követte el tettét, amit újból megtenne, ha lehetősége lenne rá.

A bűntény annak idején – amikor a szélsőséges iszlám vallású férfi több halálos fenyegetés után Amszterdamban fényes nappal agyonlőtte és megkéselte Van Goghot – sokkolta a holland társadalmat. A bíróság most terrorcselekménynek minősítette az esetet, amely „nagy félelmet és bizonytalanságot” keltett az emberekben.

„A törvény kötelez engem arra, hogy fejét vegyem annak, aki megsérti Allahot és a prófétákat” – mondta a gyilkos a tárgyaláson a Koránt lobogtatva.

Theo Van Goghot 2004. novemberében találták holtan Amszterdamban: lelőtték, torkát elvágták, mellébe pedig késsel egy levelet tűztek, melyben Bouyeri a rendező Submission (Engedelmesség) című filmjének forgatókönyvíróját is megfenyegette.

Van Gogh a radikális iszlám elszánt kritikusa volt, fent említett, a holland televízióban vetített filmjében a nők elleni erőszak témakörével foglalkozott az iszlám társadalmakban.

A tárgyaláson, ahol a rendező gyilkosát életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték jelen volt Van Gogh mintegy húsz egykori barátja és rokona, köztük felesége és 14 éves kisfia is.



(bbc.co.uk)
2005.07.27