Himalája - Az élet sója
Himalaya - l'enfance d'un chef, Nepáli - francia- angol film, 104 perc, 1999
Nepálról először a maoista gerillák jutnak eszembe. Másodszor egy barátom, aki egyszer egy haverjával majdnem Nepálban ragadt. Harmadszor a magarok. Hogy ezeknek mi köze a filmhez? Szinte semmi.

Szóval ez a barátom meg a haverja godtalanul és vidáman töltöttek el két hetet Nepálban. Az egy kicsit kellemetlen volt, hogy mindenhová több ezer koldus kísérte őket és egy hangyányit aggódtak a maoista gerillák miatt, akik már akkoriban is előszeretettel robbantgattak buszokat és gyilkolásztak turistákat, de a gyönyörű táj és az egyéb látványosságok bőségesen kárpótolták őket.

Még egy magar pincérrel is találkoztak. Ez a két bohém a két hét alatt minden pénzét felélte, csak a taxira hagytak egy keveset, hogy ne kelljen gyalog menni a reptérre. A gondok akkor kezdődtek, amikor a reptéren valami extra illetéket kezdtek követelni tőlük. Mivel nem tudtak fizetni, kiállították őket a sorból. Péntek délután volt. A magyar követség bezárt.Se kaja, se pia. Még a gyalogtúra vissza Katmanduba hagyján, de minimum három éjszakát az utcán kellett volna tölteniük. Végül a haver bagóért eladta a Rolexét, így ki tudták csengetni az illetéket.


A Himalája sójával csak egy bajom van: helytelenül írták a címben a Himaláját . A Himalája szó ugyanis a hima(hó) és álaja(otthon) szavakból tevődik össze. A szanszkrit nyelvtan szabályai szerint ha ez a két szó összeolvad, Himálaja (a hó otthona) lesz belőle. A film egyébként gyönyörű. Egy tibeti sóbányász közösségről szól, akik a nepáli völgyekben gabonára meg ilyesmire cserélik árujukat. A film rendezője, Eric Valli - a National Geographic és Geo magazinok fotósa - évekig élt Tibetben, így első kézből tudja, mi a szitu.


Az élet sóját Oscarra is jelölték, és 2000-ben elnyerte a legjobb operatőrnek és a legjobb filmzenének járó César - díjat.

fujisan
2006.08.07