A fehér féreg búvóhelye
The Lair of the White Worm, Angol film, 89 perc, 1989
Bram Stoker, minden idők egyik leghíresebb rémregényének, a Drakulának szerzője 1911-ben, 14 évvel a Drakula után írta meg A fehér féreg búvóhelye című regényét. Ken Russel rendező kissé tiszleteletlenül nyúlt a témához, nem vette elég komolyan a rémeket, de remek kis filmet hozott össze.

Angus Flint skót régész egy kolostor romjai között furcsa koponyát talál. Egy napon eltűnik a koponya Angus szobájából, és sok más furcsaság is történik a kolostorhoz közeli birtokon. Néhány ember furcsán kezd viselkedni, többen eltűnnek. A legenda szerint a D' Ampton család birtokán élt egy szörnyeteg, amit a jelenlegi tulajdonos - Lord James D'Ampton (Hugh Grant; Négy esküvő, egy temetés)- egyik őse kardjával ketté hasított.

Egy eltűnt ember óráját megtalálják abban a barlangban, ahol a legenda szerint a szörny élt. A földbirtokos és Angus rájönnek, hogy létezik egy ősi eredetű kultusz, amely istenként imádja a "férget". Arra is rájönnek, hogy a szörny valószínűleg nem pusztult el, hanem csak csapdába esett a barlang mélyén. Lady Marsh, a szomszédos birtok gazdája a szörny kiszabadításán fáradozik, de ezt Lord D' Ampton mindenképpen szeretné megakadályozni.


A filmből kiderül, hogy skót dudával is remekül lehet gonoszt űzni.

fujisan
2006.08.07