Producerek
A musical narcisztikus műfaj, mindig is szívesen foglalkozott saját képével: az Ének az esőben óta nem egy híres darab témája önnön elkészülte (Mindhalálig zene; Tánckar) - de a tavalyi Producerek mind fölé emelkedik önreflexivitás terén.

Először is adva van egy rendező-producer (Mel Brooks), aki a hetvenes évek elején első nagyjátékfilmjét egy lecsúszott producerről készíti: a pergő párbeszédekre épülő vígjáték hőse egy ravasz könyvelési stiklihez megpróbálja megvalósítani minden idők legrosszabb színpadi musicaljét (Hitler tavasza címen), a mű azonban olyan szörnyűre sikerül, hogy bombasiker lesz belőle. A Producerekre keresztelt film meghozza alkotójának a rég várt elismerést, aki negyed századdal későbbi lecsuszása idején újra előkapja és színpadra adaptálja, feldusítva pár botrányosan elragadó és politikailag igen inkorrekt táncbetéttel (köztük egy csapat járókeretes öreglány eksztatikus szteppszámával) - majd hatalmas sikert arat vele a Broadwaytől a Madách Színházig. Ezt követően szinte magától értetődően készül el az új Producerek-mozifilm, ami ugye egy musical megvalósulásáról szóló filmkomédia sikeres musical-változatának mozi-remake-je. 

Mindezen biztató csavarok ellenére Susan Stroman filmje csak pont annyira lett rossz, hogy minden további nélkül eltűnjön a süllyesztőben - tekintve, hogy semmi sem szánalmasabb egy ripacsnál, aki ripacsot próbál játszani. Márpedig ez a régi szinpadi igazság ezúttal nem csupán az elborzasztó színeszi gárdára érvényes (Uma Thurman üdítő kivételével), de a kínosan erőlködő párbeszédekre is, amiket az (át)írók önparódia címén a szájukba adnak. Szerencsére azért a műfaj velejét jelentő táncbetétek - többnyire - eltalálják a helyes középutat a campesen önironikus túlzások és a szimpla rossz ízlés között. 

Kiadás

A rendezői kommentár és a werkfilm erényein túl akad számtalan kivágott ill. módosított jelenet, de kár ezekkel tovább súlyosbítani saját helyzetünket. A hang DD 5.1-es magyar és angol. 

The Producers, 2005 * 129 perc * Forum Home Entertainment * (12) 

vadalma
2006.09.11