Doktor zsiványok
Plunkett and MacLean, angol-cseh kalandfilm, 1999, 97 perc
Sick boy és Begbie a Trainspottingból a XVIII. századi London arisztokratáit fosztogatják XXI. századi zene ritmusára. Az első kosztümös kalandfilm, amelyik nem kosztümös kalandfilm. Rizsporos parókás urak szifiliszes úrihölgyekkel dübörgő technóra ropják a táncot. Ha nincs tévéd, itt az ideje, hogy beszerezz egyet.

London 1748. James MacLeane-t (Johnny Lee Miller; Trainspotting) a jobb sorsra érdemes úrifiút kijózanodásáig kivonják a forgalomból. Will Plunkett (Robert Carlyle;Trainspotting) éppen James zárkája környékén fosztogat - sikertelenül. Plunkett cimboráját halálosan megsebesítik az őket üldöző rendőrök, de a szerencsétlenül járt tolvajnak még van ideje lenyelni egy értékes rubint.

James szemtanúja volt az eseménynek, ezért szabadulása után első útja a temetőbe vezet, ahol Plunkett már várja, és kiszedeti vele a rubint a halott gyomrából. Nem csak James-nek, de a rubinnak sincs szerencséje, mivel rendőrök zavarják meg a sírrablókat, és a drágakő újabb béltúrára indul, ezúttal Plunkettban. A két hullagyalázó börtönbe kerül, de a nehezen megszült rubin segítségével hamarosan kijutnak, hogy aztán együtt fosztogathassák a londoni nemességet. Annyira jó ez a film, hogy a gyönyörű, arisztokrata lányt alakító Liv Tyler már csak hab a tortán.fujisan
2007.01.24