Bazi nagy film
Epic Movie, 2007 Színes, feliratos amerikai vígjáték, 86 perc
Definíció szerint csakis önmagukat halálosan komolyan vevő műveket lehet, kell és illik parodizálni, és egy másik meghatározás szerint az utánzás nem egyenértékű a paródiával, de a Bazi nagy film készítői ezt valahogy elfelejtették.

Akik az Airplane-filmeken és a Nagyon különleges ügyosztály-sorozaton nőttek fel, azok tudják értékelni a kigúnyolt eredetinél is jobban sikerült paródiákat, sőt még a Horrorra akadva-szériában is volt fantázia. Merthogy ezen filmek készítői jól ismerték és feltehetőleg szerették is a kifigurázott műfajt, a Bazi nagy film alkotói azonban csak ötletszerűen ide-oda vagdalkoznak, hátha összejön valami frappáns dolog! Az addig csak forgatókönyvíróként működő Jason Friedberg és Aaron Seltzer páros célpontjai elvileg az olyan nagy filmeposzok lennének, mint a Narnia krónikái, a Da Vinci-kód vagy az X-Men- érdekes módon a Gyűrűk urához például nem mertek nyúlni -, ám a következetesség, mint olyan, nem az erősségük.

Így aztán a főszereplő négy felnőtt árva kalandja során Willie Wonka csokigyárából indulva sokfelé jutnak el, és sok olyan filmből próbálnak gúnyt űzni, amelyek eleve nem vették magukat véresen komolyan - mint A Karib-tenger kalózai, a Kígyók a fedélzeten, vagy ami még kínosabb, a Borat. És ami még ennél is kellemetlenebb: a film készítő nagy eséllyel már nem is filmekből dolgoznak, hanem az előzetesekből emelnek ki részeket és olcsó, ismeretlen színészekkel játszatják újra őket, mindebből pedig hiányzik az a gyerekes idétlenség, amitől még a leggyengébb pisi-kaki poénok is élvezhetővé válnak - legalábbis egy szinten.

Vízer
2007.04.17