Jelszó: a papír kékre vált
Hârtia va fi albastră, 2006 Színes, feliratos román filmdráma, 95 perc
Szép és hasznos dolog, ha egy ország tisztán és elfogulatlanul látja saját közelmúltját, és úgy tűnik, hogy a románoknak ez sokkal jobban megy, mint nekünk, mindent túllihegő magyaroknak!

Radu Muntean a román rendszerváltás napjaiba visz minket vissza, a káosz, a rémhírek és a bizonytalan felszabadultság óráiba. Filmjének első percében tanúi lehetünk annak, hogyan kaszál le egy úttorlasznál egy katonai egység néhány békésen cigarettázó milicistát - majd gyors váltással az előző éjszaka, 1989. december 22. eseményeit ismerhetjük meg. A balsorsú belügyes alakulat egy páncélautóban járőrözik a külvárosban, amikor hírét veszik, hogy „terroristák” támadják a felkelők által tartott tévészékházat. A szakadozó rádióadásból nem tudják, hogy mi is történik pontosan, de sejteni lehet, hogy a gyűlölt Ceausescu-rezsimnek hamarosan vége, és az egyik kiskatona elszökik, hogy a felkelők oldalára álljon - bajtársai pedig kötelességtudatból keresésére indulnak.

Costi közlegény kalandjai során egyre kuszább és abszurdabb helyzetekbe keveredik - ami talán komikusnak is hatna, ha nem tudnánk, mi lesz a történet vége. És a rendező nem akar nagyot mondani, politikai parabolákat vagy társadalmi kór- és körképet felállítani, beéri azzal, hogy minden pátosztól mentesen, szinte minimalista módon bemutassa, hogy azon az egyszerre véres és felemelő napon milyen emberek harcoltak az utcán - merthogy konkrétan megtörtént esetről van itt szó. Nincs itt jobbos, balos vagy liberális, csak összezavarodott, bátor és gyáva emberek! 

Vízer
2007.05.02