A királyság
The Kingdom, 2007 Színes, feliratos amerikai akcióthriller, 110 perc
Az amerikai kormány háborús kedvéből nemcsak a fegyverlobbi, de Hollywood is rendesen profitál - még akkor is, ha az adott film mélyen elítéli a jenkik közel-keleti jelenlétét.

Peter Berg pergő thrillere igyekszik részlehajlás nélkül bemutatni egy elképzelt szaúdi konfliktust, és a sok csihi-puhi végeztével olyat tesz, ami ebben a műfajban ritkaság: a legváratlanabb pillanatban elgondolkodtat. 

Történik, hogy rendőrnek álcázott szélsőségesek krátert csinálnak egy amerikai lakóparkból, mire az FBI bepöccen, és egy nyomozó alakulatot küld Szaúd-Arábiába. Nincsen könnyű dolguk a fiúknak (Jamie Foxx, Chris Cooper, Jason Bateman) és az egy szem lánynak (Jennifer Garner), a helyiek ugyanis nem sok mozgásteret adnak a fokozottan veszélyeztetett csapatnak. Amikor azonban Foxx karaktere nyom egy laza reppet, kinyílik pár kapu, megkezdődik az igazi nyomozás, és hőseink hamarosan utcai tűzharcban találják magukat. Aki emlékszik A Sólyom végveszélyben sikerültebb jeleneteire, annak nem lesz új a szitu, bár panaszra nincsen ok: a forgatókönyvért részben felelős Michael Mann ugyanis nagyon ért az idegborzoláshoz, a társszerző Matthew Michael Carnahan pedig avatott szakértője a tanulságok levonásának. 

A királyság olyan, mint egy jó menyasszony: okos is és szép is. Akinek ennél több kell, az menjen bordélyházba, vagy játsszon videojátékokkal. Aki pedig pont egy hihető, izgalmas és amerikai filmre vágyik, az tapsikoljon, mert ilyen elvárások mellet A királyság elég nagy királyság. 

csmozi
2007.11.12