Az arany iránytű
The Golden Compass, 2007 Színes, magyarul beszélő amerikai fantasy, 113 perc
Jegesmedve-rajongók figyelem: a legnagyobb szárazföldi ragadozó ezen a télen megdicsőül! A páncélos maci ugyanis legyőzi a szabad akarat ellenségeit, és még a whiskyt is bírja!

Egy ünnepi szezon sem múlhat el fantasy film nélkül, és az Arany iránytű a Narnia krónikái által a hóban kitaposott utat követi: gyerekhőse az állatok világával szövetségben győzi le a gonoszt. A kiválasztott gyermek ezúttal egy bizonyos Lyra (Dakota Blue Richards), aki zord nevelőintézetben él, ám van neki egy tudós-kalandor bácsikája, Lord Asriel (Daniel Craig), aki fantasztikus felfedezést tesz a messzi északon: egy furcsa aranypor szerinte átjárást biztosít a különböző dimenziók között.

Amikor pedig a kislány legjobb barátját elrabolják, és a szálak szintén a jeges északra vezetnek, Lyra nekivág a nagy útnak, kísérője pedig a gyanúsan csinos nevelőnő, Mrs. Coulter (Nicole Kidman), akinek gaz terve az igazmondó iránytű megszerzése - haha, de csak szeretné! Ugyanis jóakarók népes tábora siet Lyra segítségére, köztük egy kedves boszorkány, egy rigolyás cowboy, néhány cigányos beütésű „gyiptomi” és egy hatalmas jegesmedve, aki zsoldosként keresi kenyerét, neve pedig Iorek - a szlávos név nyilván lengyel származást takar. És megindul a velőtrázó medveharc és véres jégcsata, Chris Weitz rendező pedig - aki a Csillagok háborúját nevezte meg ihletésként -Terry Gilliam filmjeihez és Verne Gyula regényeihez hasonló, néha valóban lélegzetállító világot teremtett háttérként, ahol bármi megtörténhet, és meg is történik! 

Vízer
2007.12.07