Bokszmeccs a lélekért
Sin noticias de Dios, spanyol-olasz-francia-mexikói vígjáték, 112 perc, 2001
Egyik munkahely sem tökéletes, még akkor sem, ha történetesen a pokolról vagy a mennyországról beszélünk. A két konkurens „cég” ugyan többezer éves múlttal rendelkezik, mégsem tudott egyik a másik fölé kerekedni, így a lelkekért folytatott harcnak sem lesz soha vége. Hát csoda-e, ha mindebbe belefásultak már kissé az angyalok?

A bizarr spanyol vígjátékból kiderül, hogy a pokol és a mennyország alkalmazottainak élete sem fenékig tejfel. Agustín Díaz Yanes rendező elképesztően beteg víziójában a mennyország leginkább a harmincas évek Párizsára hasonlít, melynek lefáradt alkalmazottai közt nem mondható tökéletesnek az egyetértés, míg a pokol egy londoni multinacionális cég képét idézi.

A történet középpontjában Manny (Demián Bichir), a kiöregedett bokszoló áll, aki az életéért küzd. Nem elég, hogy a bunyók miatt maradandó agykárosodása van, még nehézfiúk is üldözik, hogy behajtsák rajta a tartozását. Ráadásul főhősünk lelkéért két női akciócsoport is érkezik a túlvilágról: Carmen (Penélope Cruz) a pokol angyala és Lola (Victoria Abril) a mennyország küldötte. Mindketten gyönyörűek, és mindketten Manny kiégett lelkét akarják, amelynek megszerzése érdekében minden női praktikát bevetnek. Kár, hogy Manny nőgyűlölő, így amúgy is sérült agyával értetlenkedve figyeli a történéseket...

b.e.
2008.01.11