Szerelem másképp
Legaturi bolnavicioase, 2006 Színes, feliratos román filmdráma, 84 perc
Tudor Giurgiu bemutatkozó nagyjátékfilmje rendhagyó szerelmiháromszög-történet Romániából: a lány, a szerelme (aki szintén lány) és a bátyja (aki szintén a szerelme)...

Az egyszerre két tabutémát, a leszbikus és a testvérek közti szerelmet ígérő film elsőre igen provokatívnak tűnik, de a Szerelem másképp valójában elég visszafogott. Első felében a két, egymáshoz vonzódó egyetemista lány viszonyának alakulása helyett inkább a környezet kisrealista ábrázolására esik a hangsúly: annak ellenére, hogy a sztorit az egyik érintett lány, Kiki meséli el, többet megtudunk itt a nehéz bukaresti kollégiumhelyzetről vagy a régi bérházak állapotáról, mint Kiki és Alex szerelméről. 

Később pedig, amikor a húzósabb testvérerotika kerülne terítékre, az alkotók egyszerűen megkerülik a témát: a puszta célozgatások után a meztelen igazság megmutatása helyett inkább óvatoskodva a francai író, Chateaubriand hasonló témájú René című regényéről beszéltetik a hősöket. A zajos Bukarest után itt már, a film második felében Alex és családja vidéki otthonában járunk, de a karakterekhez - habár érdekesek és szerethetők - továbbra is nehéz közel kerülni (főleg a vakációzó lányokra rátörő, őrjöngve szerelmes bátyhoz, Sanduhoz). 

A Szerelem másképp közel sincs olyan erős, mint a közelmúlt szintén román alkotásai: az Arany Pálma-díjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap vagy a Lazarescu úr halála, de a két főszereplő fiatal lány (a Kikit játszó Maria Popistasu és az Alexet megformáló Ioana Barbu) alakítása miatt mindenképpen érdemes megnézni. 

fürkész
2008.06.04